8 September

Frederik Mullerlezing

Aanmelden
  • Datum 8 september
  • Tijd 16:00 - 19:00
  • Prijs Gratis

Deze lezing is volgeboekt. Reserveren is niet meer mogelijk. 

Op vrijdag 8 september is de jaarlijkse Frederik Mullerlezing in de Doopsgezinde Singelkerk, Singel 452 in Amsterdam. De lezing is de afsluiting van de jaarlijkse Summerschool History of the Book en wordt dit jaar gehouden door Karin Amatmoekrim.

De Frederik Mullerlezing wordt dit jaar gecombineerd met de presentatie van een nieuwe editie van het boek Reis naar Suriname.

Geschiedenis in de schaduw: spreekwoorden, schoolboekjes en andere onverwachte schatten in de collectie Surinamica van Allard Pierson

Voor haar onderzoek naar de geschiedenis van Suriname duikt schrijver en letterkundige Karin Amatmoekrim regelmatig in de collecties van het Allard Pierson. Het instituut heeft immers een van de grootste collecties Surinamica ter wereld in zijn bezit. In de Frederik Mullerlezing onderzoekt Amatmoekrim de (on)mogelijkheid om verbeelding te laten samengaan met historische feiten, en neemt ze u mee in haar onvermoeibare zoektocht naar pareltjes tussen ogenschijnlijk onbelangrijke stukken in de collectie.

Karin Amatmoekrim (1976) werd geboren in Paramaribo en emigreerde op jonge leeftijd naar Nederland. In 2004 debuteerde ze met haar roman, Het knipperleven. Ze heeft inmiddels zes romans geschreven, waaronder Het Gym (2011), dat haar doorbrak betekende. Ze is Correspondent Verzwegen Geschiedenis voor de Correspondent en vaste columnist bij NRC. Amatmoekrim heeft psychologie en moderne letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd, en promoveert binnenkort op een proefschrift over de Surinaams-Nederlandse schrijver en journalist Anil Ramdas.

Voorafgaand aan de lezing presenteren Carl Haarnack en Garrelt Verhoeven een nieuwe editie van het boek van Pierre Jacques Benoît, Reis naar Suriname (Terra, 2023). Zij gaan in gesprek met Isabelle Best, junior-conservator van de Surinamica collectie bij het Allard Pierson, over het belang van dit bijzondere boek voor de geschiedenis van Suriname.

Programma:

16:00-16:10: opening door Els van der Plas, directeur van het Allard Pierson
16:10-16:50: gesprek met Garrelt Verhoeven en Carl Haarnack rond de heruitgave van Reis naar Suriname van Pierre Jacques Benoît en presentatie van het eerste exemplaar

Pauze

17:00-18:00: Frederik Muller lezing door Karin Amatmoekrim
18:00-19:00: Borrel

Aanmelden
  • Datum 8 september
  • Tijd 16:00 - 19:00
  • Prijs Gratis