10 September

Frederik Mullerlezing: Waar is de kleur in boekgeschiedenis?

Aanmelden
  • Datum 10 september
  • Tijd 17:00 - 18:00
  • Prijs Vrij toegankelijk

Let op: deze lezing is in het Engels 

Gedrukt erfgoed is niet uitsluitend zwart-wit; dat lijkt alleen maar zo. In de laatste tien jaar zijn er allerlei publicaties en tentoonstellingen verschenen die ons beeld van een wereld van zwart-witte boeken hebben omgegooid. We weten inmiddels dat gekleurde afbeeldingen in gedrukte boeken veel gebruikelijker waren dan we altijd dachten. Deze werden bijvoorbeeld gebruikt om ideeën te verspreiden, om wetenschap uit te leggen of om het belijden van een geloof kracht bij te zetten. 

Nieuw onderzoek laat zien dat de geschiedenis van drukken in kleur eigenlijk gaat over boeken, niet over kunstwerken. Academische conventies, verzamelgebruiken en catalogiseringsregels hebben de boekgeschiedenis ontdaan van kleur.  

In deze lezing roept Dr. Elizabeth Savage op om kleur terug te brengen in het verhaal van de geschiedenis van gedrukte boeken. En dan niet in de afbeeldingen, maar juist in de tekst. Door de rol van drukkers te onderzoeken en te kijken naar verschillende soorten inhoud die in boeken werd gedrukt, kunnen we een nieuw verhaal vertellen over de boekgeschiedenis van pre-industrieel Europa.  

 Spreker:

Dr. Elizabeth Savage is docent in boekgeschiedenis en communicatie in het Institute of English Studies, School of Advanced Study, University of Londen en Honourary Fellow, Centre for the Study of the Book, Bodleian Libraries, Oxford UniversityHaar onderzoek richt zich op pre-industriële  Europese druktechnieken in tekst en beeld, in het bijzonder in kleur. Ze heeft hiervoor meerdere prijzen gewonnen, bijvoorbeeld de 2020 Schulman and Bullard Article Prize. Haar nieuwste boek is Early Colour Printing: German Renaissance Woodcuts at the British Museum (2021)Ze werkt ook regelmatig aan tentoonstellingen, onlangs nog voor de Staatliche Kunsthalle Karlsruhe en Musée du Louvre. Ze geeft momenteel les aan de London Rare Books School.  

Aanmelden
  • Datum 10 september
  • Tijd 17:00 - 18:00
  • Prijs Vrij toegankelijk