30 Augustus - 26 Januari

De roep van de o’o. Natuur onder druk

  • Datum 30 augustus - 26 januari
  • Tijd 10:00 - 17:00

De Hawaïaanse kauai o’o is uitgestorven. Het laatste mannetje van deze vogelsoort kon geen vrouwtje meer lokken met zijn gezang. Hij staat symbool voor de natuur die door toedoen van de mens verloren gaat, het thema waar het Allard Pierson vanaf eind augustus 2024 een erfgoedmanifestatie aan wijdt. Centraal staat de collectie natuurlijke historie van de Allard Pierson Artis bibliotheek.

Door middel van een uitgebreide tentoonstelling en programmering belichten we de relatie tussen de West-Europese mens en de natuur, van de zestiende tot en met de negentiende eeuw. Zo willen we onder andere bijdragen aan kennis over het versnelde uitsterven van vele plant- en diersoorten. Prachtige tekeningen, boeken en prenten illustreren hoe de natuur door West-Europeanen is onderzocht en verbeeld. En met welke motieven en waarden dat gebeurde. Verwondering, leergierigheid en bewondering gingen hand in hand met onderwerping, uitputting en vernietiging van leefomgeving. Waarom plaatste de mens zichzelf eeuwenlang buiten de natuur? En doen we dat niet nog steeds?

In de tentoonstelling zijn ook werken van hedendaagse kunstenaars te zien die aansluiten bij de historische verhalen. Ze maken de impact van de geschiedenis op het heden duidelijk. In activiteiten bij de tentoonstelling gaan we samen met partners en bezoekers dieper in op de stand van wetenschap rondom natuur onder druk.

 

  • Datum 30 augustus - 26 januari
  • Tijd 10:00 - 17:00