28-30 Augustus

Cursus: Fundamentals of the Book (Engelstalig)

Aanmelden
  • Datum 28-30 augustus
  • Tijd 13:15 - 13:30
  • Prijs €250

We zijn nu gewend aan boeken die identiek en uniform worden geproduceerd. In het pre-industriële tijdperk hadden lezers handgeschreven en gedrukte boeken in handen met een veelheid aan details die van exemplaar tot exemplaar verschilden, en die een schat aan informatie boden over hun makers en hun gebruikers. Hoe werden deze boeken geproduceerd, door wie en voor welke doeleinden? Hoe konden lezers hun boeken personaliseren en aanpassen aan hun behoeften? Hoe circuleerden boeken in de late middeleeuwen en de vroegmoderne samenleving, en wat was hun economische en culturele betekenis? Deze cursus biedt een kennismaking met deze objecten, hun makers en hun gebruikers, vooral in de context van de opkomst van Amsterdam als een belangrijk centrum van boekproductie na de 16e eeuw. Gastdocenten zullen casestudis presenteren, met objecten uit de collecties van de Allard Pierson.

De cursus vindt plaats van 28 augustus (middag) tot 30 augustus. Het bestaat uit vijf sessies van drie uur (totaal: 15 uur onderwijs). Let op! De cursus wordt in het Engels gegeven. Tijden: 28 augustus  13:30-16:30. 29 augusuts 9:30-16:30, 30 augustus: 09:30-16:30.

Instructeur:

Dr. Katell Lavéant is conservator van gedrukte werken bij de Allard Pierson. Ze is gespecialiseerd in boekgeschiedenis, met een speciale interesse voor de materiële aspecten van oude boeken, vroegmoderne bibliotheken en populaire drukken. Ze is betrokken bij het onderzoeksnetwerk ‘Sammelband 15-16’, een Europees netwerk van boekhistorici en conservatoren. Haar recente publicaties richten zich op lees- en verzamelpraktijken in de 16e eeuw.

Instapniveau:

Deze cursus is ontworpen voor deelnemers die geen voorkennis hebben van boeken vóór 1800 en die een basisbegrip willen ontwikkelen van hoe deze werden gemaakt en gebruikt in hun historische context. Het biedt de nodige fundamenten voor wie zich wil profileren in het erfgoedsector met betrekking tot boeken, of een goede basis nodig heeft voor een boekwetenschappelijk onderzoek. Als je vragen hebt over het instapniveau of de gedetailleerde inhoud van de cursus, stuur dan een e-mail naar Katell Lavéant.

 

Aanmelden
  • Datum 28-30 augustus
  • Tijd 13:15 - 13:30
  • Prijs €250