Open Kaart – voortgezet onderwijs

Educatief programma over cartografie

Het Allard Pierson biedt een interactief educatieprogramma bij de tentoonstelling Open Kaart – van atlas tot streetmap voor klassen van middelbare scholen. Het programma bestaat uit een actieve rondleiding door de tentoonstelling Open Kaart en een creatieve workshop waarin leerlingen gezamenlijk plannen bedenken voor de grenzen van de toekomst.

Programma
Onder begeleiding van een museumdocent gaan de leerlingen op expeditie in de tentoonstelling. Oude en actuele kaarten en atlassen tonen een immer veranderende wereld. Grenzen worden keer op keer opnieuw getrokken door zowel mensen, als de natuur. Kaarten tonen het verleden, met soms harde realiteiten en worden gebruikt om na te denken over de toekomst. Leerlingen ontdekken zelf de gelaagdheid van kaarten in de tentoonstelling; welke verhalen gaan er schuil achter de vaak mooi vormgegeven kaarten?

Na het bezoek aan de tentoonstelling volgt een creatieve workshop. Welke nieuwe grenzen zijn volgens jou in de toekomst nodig? Waarom stel je deze grenzen? Hoe ga je om met de grenzen die de natuur ons stelt? Gezamenlijk gaan de leerlingen aan de slag met het beschrijven en visualiseren van de toekomst.

Kom langs!

Vanaf 7 maart 2023 kan je met je schoolklas het educatieprogramma bij de tentoonstelling Open Kaart volgen. Het is ook mogelijk om een kort programma te volgen. Neem voor meer informatie contact op met educatie@allardpierson.nl.