Open Kaart – voortgezet onderwijs

Educatief programma bij de tentoonstelling over cartografie

In dit programma maak je kennis met eeuwenoude kaarten van onder andere Nederland en de wereld maar evengoed van de meest actuele technologische ontwikkelingen rond cartografie. Je beleeft een interactief programma waarbij je de tentoonstelling bezoekt, geconfronteerd wordt met Nederland onder water en waarbij leerlingen rond digitale Bosatlaskaarten in discussie gaan over de toekomst van ons land.

Nederland (Onder)waterland
Onder begeleiding van een museumdocent gaan de leerlingen op expeditie in de tentoonstelling. Oude en actuele kaarten en atlassen tonen een immer veranderende wereld. Grenzen worden keer op keer opnieuw getrokken door zowel mensen, als de natuur. Kaarten tonen het verleden, met soms harde realiteiten, en worden gebruikt om na te denken over de toekomst. Leerlingen ontdekken zelf de gelaagdheid van kaarten in de tentoonstelling; welke mooie en minder mooie verhalen gaan er schuil achter de vaak prachtig vormgegeven kaarten?

Na de expeditie kijken we samen naar enkele filmbeelden, waarin je onder andere kennis maakt met de ‘Nordsjøen dike, een dijk naar ontwerp van de Nederlandse oceanograaf Sjoerd Groeskamp, die ons land tegen het wassende water beschermt. Iedere leerling verbeeldt vervolgens de toekomst van Nederland in een infographic. Ten slotte krijgen de leerlingen in de Geozone prikkelende stellingen rond digitale Bosatlaskaarten en gaan hierover, onder leiding van een museumdocent, in discussie.

Kom langs!

Vanaf dinsdag 14 maart 2023 kan je met je schoolklas het educatieprogramma bij de tentoonstelling Open Kaart volgen. Neem voor meer informatie contact op met educatie@allardpierson.nl.

Duur: 90 minuten (kosten € 225,-)

Dit programma kwam tot stand in samenwerking met Noordhoff.