Open Kaart – primair onderwijs

Het Allard Pierson biedt een interactief educatieprogramma bij de tentoonstelling Open Kaart – van atlas tot streetmap voor klassen van het basisonderwijs. Het programma bestaat uit een rondleiding door Open Kaart en een inspirerende workshop.

De wereld de baas
Tijdens de rondleiding gaan de leerlingen onder begeleiding van een museumdocent op expeditie, waarbij ze kennis maken met talrijke bijzondere kaarten uit het verleden en heden. Ze reflecteren bijvoorbeeld op thema’s als: oorlog en conflict, slavernij en klimaatverandering en discussiëren over ethische en morele dilemma’s. Historische kaarten en atlassen zijn mooi om naar te kijken en geven ons inzicht in topografie en geschiedenis. Maar welke verhalen gaan er achter de kaarten schuil? Vanuit positieve en minder positieve verhalen speelt het Allard Pierson ‘open kaart’.

In de daaropvolgende workshop wordt de link met de actualiteit gelegd. Hoe zijn onze voorouders met elkaar en de aarde omgegaan? Wat zouden we anders doen? Wat hetzelfde? De leerlingen debatteren erop los en denken na over hun eigen ideale wereld. Vervolgens gaan ze als theatermakers aan de slag. Ze doorlopen het maakproces van idee tot scène. Uiteindelijk presenteren de leerlingen hun zelfgemaakte theaterstukjes, waarin ze hun nieuwe wereld aan elkaar presenteren. In deze workshop zijn de kinderen de baas.

Kom langs!

Vanaf 7 maart 2023 kan je met je schoolklas het educatieprogramma bij de tentoonstelling Open Kaart volgen. Het is ook mogelijk om een kort programma te volgen. Neem voor meer informatie contact op met educatie@allardpierson.nl.