Geschiedenis van de uitvoerende kunsten

Van maskers en kostuums tot poppen, affiches, maquettes en miniatuurtheaters.  

Dans, theater en muziek behoren tot de uitvoerende kunsten. In dit verzamelgebied bevinden zich uitbundige collecties die een kleurrijk beeld geven van de geschiedenis van de podiumkunsten. Met name muziek, toneel, dans en circus zijn goed vertegenwoordigd. Een kleiner deel is gewijd aan cabaret, opera, operette, mime en poppenspel.
Dankzij de belangstelling voor Nederlandse letterkunde namen bibliothecarissen al vroeg toneelstukken op in de Stadsbibliotheek van Amsterdam, de voorloper van de Universiteitsbibliotheek. In de negentiende eeuw werd de collectie aangevuld met belangrijke schenkingen en aankopen van oude toneelstukken en –programma’s. In 2012 werd de collectie van het Theater Instituut Nederland aan de universiteitsbibliotheek overgedragen. Zo kwamen materialen uit alle theater- en dansgenres vanaf de zeventiende eeuw bij het Allard Pierson in beheer. Het gaat om meer dan een half miljoen objecten: van maskers en kostuums tot poppen, affiches, maquettes  en miniatuurtheaters.

Circuserfgoed, bladmuziek en digitale streams

De circuscollectie werd in 1963 toegevoegd en is samengesteld uit privécollecties van verzamelaars en instellingen die door de eeuwen heen circuserfgoed hebben opgeslagen. Het is een ‘levende’ collectie die digitaal wordt ontsloten op de website circusmuseum.nl. De collectie bestaat uit affiches, programma’s, foto’s, dia’s, flyers, knipsels en overige documentatie van circusvoorstellingen.

De muziekcollectie loopt van bladmuziek uit de zeventiende eeuw tot digitale streams uit eenentwintigste eeuw. In collecties bevinden zich oude, klassieke en hedendaags gecomponeerde muziek naast  pop, jazz en geïmproviseerde muziek. Deze komen uit de historische collectie van de Maatschappij tot Bevordering van de Toonkunst en uit collecties met hedendaags gecomponeerde muziek van Gaudeamus (Muziekweek)  en Donemus en de collecties van het Nederlands Jazz Archief en het voormalig Nederlands Pop Instituut.  Om naar te kijken en te luisteren.

Miles Davis in Het Concertgebouw, 9 april 1960. Foto Wouter van Gool, Nederlands Jazz Archief

 

Collectiespecialisten

Theater, dans, circus:

mr. Hans van Keulen MA
Telefoonnummer: 020 525 49 98
E-mailadres: j.h.k.vankeulen@uva.nl
UvA-medewerkerspagina: Hans van Keulen

Muziek:

drs. Ditmer Weertman
Telefoonnummer: 020 525 21 05
E-mailadres: d.weertman@uva.nl
UvA-medewerkerspagina: Ditmer Weertman

Toonkunstcollectie

Dr. Simon Groot
Telefoonnumer: 020 525 25 49
E-mailadres:
S.H.Groot@uva.nl
UvA-medewerkerspagina
: Simon Groot