Geschiedenis van de Klassieke wereld

Van rijk versierd Grieks aardewerk tot Etruskische askisten en fragiel Romeins glas.

In de Nederlandse taal, het staatsbestel, maar ook in de architectuur zijn duidelijk invloeden vanuit de klassieke oudheid terug te vinden. Die oudheid komt tot leven in het Allard Pierson. Van rijk versierd Grieks aardewerk tot Etruskische askisten en fragiel Romeins glas: originele voorwerpen vertellen ons veel over het oude Griekenland, Etrurië (het gebied in Italië ten noorden van Rome) en het Romeinse Rijk. Ze geven een beeld van culturen die onderling veel contact hadden, elkaar bevochten, handel dreven en elkaar op allerlei manieren beïnvloedden.

 

De oudste objecten in de klassieke collecties zijn de Cycladenidolen, gestileerde vrouwenfiguren van marmer die ongeveer vanaf 3000 voor Christus op de Cycladeneilanden werden gemaakt. De verzamelingen beschilderd aardewerk uit Griekenland en Zuid-Italië uit de zesde en vijfde eeuw voor Christus zijn wereldberoemd. Beeldjes van gebakken klei uit Griekenland en Zuid-Italië, vooral uit de vierde en derde eeuw voor Christus, vertellen ons over het leven in de klassieke wereld.

Glazen kommen, Syrië, ca. 150-100 v. Chr.Apollo naast zijn tempel in Delphi. Fragment van mengvat. Zuid-Italië, Tarente, 400-390 v. Chr.

 

Etruskisch kabinet

Een selectie voorwerpen zoals aardewerken vaatwerk, bronzen beeldjes en gebruiksvoorwerpen en sculptuur is te zien in het Etruskisch kabinet. De presentatie is geïnspireerd op een Etruskisch graf.

De Etrusken woonden tussen ongeveer 1000 en 30 voor Christus in het gebied in Italië dat wij nu Toscane noemen, tussen de rivieren de Tiber en de Arno. De Etruskische collectie van het Allard Pierson weerspiegelt een belangrijk aspect van hun cultuur. Zij kenden feestmaaltijden met wijn en muziek ter ere van een overledene. Na afloop lieten zij het vaatwerk in het graf achter.

Voorwerpen uit het Romeinse Rijk

De Romeinse collectie kent vooral voorwerpen uit de keizertijd, 27 voor Christus tot 476 na Christus. De voorwerpen komen uit het hele Romeinse Rijk, van Engeland tot Noord-Afrika en van Rome tot ver in het oostelijk middellandse zeegebied. Het gaat om gebruiksvoorwerpen zoals olielampjes, kannen en schalen van aardewerk en glas, munten. De verzameling portretkoppen is kenmerkend voor de Romeinse beeldhouwkunst uit de laat Republikeinse tijd en de keizertijd.

 

Oinochoe of drielobbige wijnkan uit Etrurië, 650-625 v.Chr.

Collectiespecialisten

drs. René van Beek
E-mailadres: r.vanbeek@uva.nl
Telefoonnummer: 020 525 25 40

Laurien de Gelder, MA
E-mailadres: l.i.degelder@uva.nl
Telefoonnummer: 020 525 25 38
UvA-medewerkerspagina: Laurien de Gelder