Surinamica (Surinaamse geschiedenis en cultuur)

Het Allard Pierson beheert, behoudt en toont een van de grootste collecties Surinaamse Geschiedenis en Cultuur van de wereld. Niet vreemd, want de stad Amsterdam kent een lange geschiedenis van verbondenheid met Suriname.

De collectie Surinamica van het Allard Pierson is in de jaren tachtig van de vorige eeuw vormgegeven vanuit het besef dat er veel gedrukte werken over Suriname en door Surinaamse makers aanwezig waren in de UvA-bibliotheek. In opdracht van de Stichting Instituut ter Bevordering van de Surinamistiek (IBS) is geprobeerd deze objecten, daterend van de zestiende eeuw tot heden, systematisch te inventariseren. Dat resulteerde in 1995 in een thematische gedrukte catalogus. Sindsdien is de collectie nog verrijkt met onder andere objecten uit de collectie van het Nederlands Schoolmuseum en uit de collecties van het Theater Instituut Nederland (TIN).

De collectie Surinamica is een unieke thematische verzameling met objecten uit verschillende verzamelgebieden, waaronder cartografie, geografie en reizen, natuurlijke historie, kerk- en religiegeschiedenis en Joodse cultuurgeschiedenis.  De collectie bevat gedrukte boeken, handschriften, foto’s, prenten, kaarten, archivalia en meer. De vroeg-koloniale reisverhalen, koloniale beschrijvingen van land en mens, natuurhistorische studies, literaire werken en afbeeldingen in de collectie documenteren en visualiseren de relatie tussen Nederland en Suriname.

De intellectuele interesse voor het verzamelen in en over Suriname voor educatieve en onderzoeksdoeleinden is koloniaal beladen en kan worden verklaard door de historische relatie van het Allard Pierson met de stad Amsterdam, die op haar beurt als belanghebbende in de Sociëteit van Suriname verantwoordelijk was voor het winstgevend maken van Suriname.

Collectiespecialist

Isabelle Best
E-mail: i.r.best@uva.nl
Telefoonnummer: +31 (0)6 41072295

Voorduin, G.W.C. en Jacob Eduard van Heemskerck van Beest. Gezigten uit Neerland’s West-Indien. Amsterdam: F. Buffa & Zn, 1860. Print.