Lezing

Circustheater door de eeuwen heen

17 november 15.00 uur

Nieuwe vormen van circus worden steeds populairder. Het ‘hedendaagse circus’ profileert zichzelf als vernieuwende kunstvorm, vol cross-overs met andere disciplines en voorstellingen over maatschappelijke thema’s. Maar wie in de geschiedenis duikt leert al snel dat circus en theater historisch gezien heel vaak enorm dicht bij elkaar lagen. In deze lezing neemt Harm van der Laan ons aan de hand van de circuscollectie mee langs vier millennia aan theatrale vormen van circus en acrobatische vormen van theater. Harm van der Laan doceert circusgeschiedenis aan Codarts Rotterdam en is artistiek leider van Tall Tales Company.

De lezing is toegankelijk voor studenten, professionals en genodigden uit het circusveld en vindt plaats in het Allard Pierson (ingang onderzoekszaal, Oude Turfmakrt 129). Na de lezing volgt aansluitend een borrel. Deelname is gratis, aanmelden voor 12 november 2022 via de knop onderaan deze pagina.

Programma

15.00 uur Welkomstwoord en korte toelichting op de collectie Circus door Hans van Keulen, conservator Uitvoerende kunsten
15.10 uur Lezing Circustheater door de eeuwen heen, door Harm van der Laan
16.10 uur – 17.00 uur Borrel