Zeur niet!

De musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink

Zeur niet! was te zien tot en met 30 oktober 2022.

Het Allard Pierson richt met Zeur niet! de schijnwerpers op het fenomeen musical in Nederland en op de uitzonderlijke creativiteit van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Daarbij geeft de tentoonstelling een pakkend beeld van maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw, die nog opvallend actueel blijken te zijn!

Kijk in de agenda voor de zondagochtendrondleiding!

Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink zijn de grondleggers van de Nederlandse musical. Het duo maakte tussen 1965 en 1984 zeven musicals die zich onderscheidden door politiek engagement en Broadway-achtige showelementen. Ze zetten daarmee de musical in Nederland op de kaart.

De naam Annie M.G. Schmidt staat voor vrolijke nuchterheid met een kritische en taboedoorbrekende ondertoon. Harry Bannink was haar ‘muzikale verloofde’: hij componeerde de muziek bij alle musicalteksten van Annie. Hun musicals gaan over actuele en spraakmakende thema’s: vrouwenemancipatie, seksuele revolutie, abortus, homoseksualiteit, milieuvervuiling en nucleaire oorlogsdreiging. Dit alles gebracht in een herkenbaar Nederlands verhaal en met Broadway-elementen – volgens Annie: ‘Een bittere bonbon in een zilveren papiertje’.

Het Allard Pierson toont in Zeur niet! onder andere kostuums, scripts, decor- en kostuumontwerpen en veel beeld en geluid van alle zeven musicals die Annie en Harry maakten: Heerlijk duurt het langstEn nu naar bedWat een planeetFoxtrotMadamDe dader heeft het gedaan en Ping ping.  Er zijn ook persoonlijke voorwerpen te zien zoals de typemachine van Annie, de make-up koffer van Willen Nijholt en bijzondere archiefstukken zoals een afgescheurd papiertje waarop Annie, terwijl de repetities al in volle gang waren, nog het tweede couplet schreef voor het finalelied van Wat een planeet. Ook kostuums, gedragen door o.a. Conny Stuart, Trudy Labij en Willem Nijholt maken deel uit van de tentoonstelling.

Zeur niet! geeft inzicht in hoe een musical ontstaat, van het eerste idee tot aan de uitvoering en de ontvangst, en toont hoe musicals amusement kunnen combineren met inhoudelijke relevantie.

Gastconservator van de tentoonstelling is Sanne Thierens, die promoveerde op de musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Op 20 mei 2021, de 110e geboortedag van Annie, verscheen het publieksboek Mjoeziekul van haar hand.

De tentoonstelling kwam tot stand dankzij steun van de VandenEnde Foundation, OCW, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21 en de Vrienden van het Allard Pierson.

Video-interviews

Speciaal voor de tentoonstelling zijn er interviews gehouden met theatermakers van vroeger en nu. De video’s zijn in de tentoonstelling te zien, maar ook op YouTube. Iedere week wordt er een nieuwe video gepubliceerd.

Programma voor scholen

Bij de tijdelijke tentoonstelling Zeur niet – de musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink van 8 april tot en met 30 oktober 2022 bieden we workshops aan voor primair en voortgezet onderwijs.