Misschien valt er wat te lachen

Terugblikken op Peter van Straaten

Op 8 december 2016 overleed Peter van Straaten op 81-jarige leeftijd. Vijf jaar na zijn overlijden organiseert het Allard Pierson een herdenkingstentoonstelling over de chroniqueur van het naoorlogse Nederland. Van Straaten hield de samenleving een spiegel voor, met de nodige zelfrelativering. Zijn talent om emoties uit te beelden is onovertroffen. In de tentoonstelling Misschien valt er wat te lachen nemen acht gastconservatoren waaronder Els Timmerman, de weduwe van Van Straaten, verschillende aspecten van zijn tijdloze werk onder de loep.

Te zien vanaf 8 december 2021 tot en met 13 maart 2022 in zaal 20/21.

Culinair columniste van de Volkskrant en kookboekenschrijfster Yvette van Boven maakte een selectie uit de vele restaurant- en kooktekeningen; hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does koos tekeningen waarop Van Straaten blijk geeft van bijzonder psychologisch inzicht; Paroolcolumnist en schrijver Johan Fretz laat zien dat de tekeningen vaak een vrolijke kijk bieden op minder leuke actuele onderwerpen; stripmaker en cartoonist Gerrit de Jager maakte een keuze uit de strips en politieke prenten;  NRC-redacteur Saskia van Loenen koos voor de onderwerpen politiek, erotiek en vogels; literatuurhistoricus en genderspecialist Maaike Meijer zocht tekeningen uit die over mannelijkheid gaan; illustratrice Floor Rieder laat zien hoe goed en mooi Van Straaten kon tekenen; en beeldend kunstenaar Els Timmerman maakte een heel persoonlijke selectie.

Dat er nog wel honderd van dit soort tentoonstellingen gemaakt kunnen worden mag duidelijk zijn, want wie het oeuvre van Van Straaten kent, begrijpt dat kiezen voor de leukste, mooiste of beste cartoons en tekeningen onbegonnen werk is. De curatoren hebben hun best gedaan, het resultaat is een zeer afwisselende tentoonstelling. En wie weet: misschien valt er wat te lachen…

De verwerving en de ontsluiting van de nalatenschap van Peter van Straaten is in 2019 mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Amsterdams Universiteitsfonds en door de Vrienden van het Allard Pierson.