Irma Boom: Book Manifest

Van 1 februari tot en met 25 september presenteert het Allard Pierson de tentoonstelling Irma Boom: Book Manifest. Een tentoonstelling met uitsluitend onvoltooid werk, eigenlijk is dat precies wat Book Manifest over grafisch ontwerper Irma Boom (1960) behelst. Niet het eindproduct maar het ontwerp- en productieproces staan centraal in deze haltentoonstelling. Boom heeft de tentoonstelling persoonlijk ingericht en ontworpen waarbij zij de monumentale architectuur -de hoge wanden en de marmeren vloer- volop heeft benut.

Het Allard Pierson beheert het archief van Irma Boom, zij is internationaal één van de meest spraakmakende grafisch ontwerpers. Haar innovatieve boeken vormen de kern van dit archief. Ook het ‘ruwe’ materiaal maakt doorgaans deel uit van een ontwerpersarchief, naast onder meer correspondentie en andere administratie. Book Manifest toont wat aan het drukken en binden vooraf gaat: het experiment en de enerverende zoektocht naar de ultieme vorm.

In de tentoonstelling is aan de hand van voorstadia van een zevental projecten uit de periode 2006-2021 de ontwikkeling te volgen. Elk concept is uniek en geschikt voor die ene opdracht. Het gaat om sterk uiteenlopende typen: van wetenschappelijke monografie tot kunstenaarsboek. Zo ontsluieren vijf drukvellen het grafisch concept van haar meer dan 1200 pagina’s tellende ode aan kunstenaar Ellsworth Kelly. Verder gaat het om projecten voor architect Rem Koolhaas, textielkunstenaar Sheila Hicks, chroniqueur Jennifer Butler, modeconcern Chanel, fashion artists Victor & Rolf en modeontwerper-kunstenaar Martin Margiela. De voltooide, gedrukte werken zijn in video’s te zien. Book Manifest maakt duidelijk hoe Irma Boom in de huidige, digitale wereld gefascineerd blijft door het gedrukte boek, door zijn traditie en vooral door zijn nieuwe mogelijkheden.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie. Kijk voor bestelmogelijkheden onderaan deze pagina.

Miniatuurboekje

Bestel nu een gesigneerd exemplaar van het miniatuurboekje Book Manifest van Irma Boom dat bij de tentoonstelling verschijnt (15 x11 cm). Verschijningsdatum 4 april. Prijs: 52,99 (excl bezorgkosten)