Dierenmummies doorgelicht

Verlengd tot en met 6 maart! Kom alles te weten over dierenmummies in het Allard Pierson.

Dierenmummies vertellen ons veel over het leven in het Oude Egypte. Er zijn verschillende redenen waarom dieren gemummificeerd werden: ze werden gezien als vertegenwoordigers van de goden, ze gingen mee als voedsel of ze waren het huisdier van een overledene. In deze bijzondere kortlopende tentoonstelling kun je de dertien dierenmummies bekijken, samen met de verrassende uitkomsten van het lopende onderzoek, de CT-scans die in het Amsterdam UMC zijn gemaakt, 3d-modellen, een korte documentaire over het scannen en het onderzoek en meer.

Bekijk hier de trailer voor de tentoonstelling.

Aan de mummies zelf is veel af te lezen: hoe de dieren hebben geleefd, hoe het mummificatieproces eruitzag en wat er na hun bijzetting met de mummies is gebeurd. In musea is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar dierenmummies. Daardoor weten we beter hoe de Egyptenaren omgingen met hun omgeving en over hun religieuze beleving. Daarnaast geven de mummies ook een kijkje in de technieken die Egyptenaren gebruikten om lichamen te bewaren voor de eeuwigheid.

Dierenmummies

De oude Egyptenaren mummificeerden dieren om verschillende redenen. Zo kon in een individueel dier een god ‘aanwezig’ zijn. Deze dieren werden dan goed verzorgd, vereerd en na hun dood als koningen begraven. Een tweede groep zijn voedselmummies. Dit zijn (delen van) dieren die werden gemummificeerd en als voedsel werden meegegeven in het graf. Zo was de dode ook in het hiernamaals symbolisch van eten voorzien. Een derde groep zijn huisdieren. Net als wij raakten de oude Egyptenaren gehecht aan hun huisdieren. Regelmatig lieten zij hen na mummificatie bij zich in het graf begraven. De laatste en grootste groep zijn de geschenkmummies oftewel ‘votiefmummies’. Dierenmummies werden aan een god aangeboden als verering of in de hoop op een wederdienst. De dieren voor deze mummies werden in en om de tempel gehouden, gedood, gemummificeerd en vervolgens door gelovigen gekocht die ze schonken aan de godheid.

Onderzoek

In de zomer van 2021 is het Allard Pierson begonnen met een dierenmummie-onderzoeksproject. De aanleiding was de verwerving van de mummie van een jonge krokodil in 2018. Net als deze krokodil waren de andere twaalf dierenmummies van het Allard Pierson nooit onderzocht. Daar komt nu verandering in. Samen met het Amsterdam UMC, Naturalis Biodiversity Center, het Museu Paraense Emílio Goeldi in Belém, Brazilië en het 4D Research Lab van de Universiteit van Amsterdam probeert het Allard Pierson nu zoveel mogelijk informatie te verzamelen en dit voor het museumpubliek en onderzoekers zichtbaar te maken.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte worden gehouden van alle ontwikkelingen rond dit project? Meld je aan voor de nieuwsbrief! Die wordt eens per maand verstuurd door conservator Egypte Ben van den Bercken.

Samenwerkingspartners:

 

Begunstigers: