De ‘White heart’ kraal

In het Allard Pierson is een presentatie te zien rond het project White heart van Christien Meindertsma. Centraal staat de film over een eeuwenoude handelsroute waarlangs kralen werden verhandeld. Het verhaal van de kraal is geïllustreerd met kaarten, boeken, kralen en sieraden uit de collectie van het Allard Pierson.

De tijdelijke presentatie maakt deel uit van de opstelling over Amsterdam met de titel Amsterdam Creatieve Stad.

Het Allard Pierson heeft een belangrijke kralencollectie die verhaalt van de geschiedenis en de verspreiding van kralen. Al eeuwenlang loopt er via Nederland een handelsroute van Tsjechië naar Noord-Amerika waarlangs de ‘White heart’ kraal wordt verhandeld; een rode, glazen kraal met een wit hart. Eind 16de eeuw zorgde een ontdekking in Venetië voor de eerste massaproductie die wereldwijde handel van dit product mogelijk maakte. Rond de eeuwwisseling van de 16de naar de 17de eeuw is de kraal ook in Amsterdam geproduceerd. De meeste kralen die in Amsterdam bij opgravingen zijn teruggevonden, zijn afgekeurde exemplaren uit glaswerkplaatsen.

Het project White heart van Christien Meindertsma is een onderzoek naar de tegenwoordige handelsroute van deze kraal. In haar film volgen we de kralen vanaf de zandmijn in Tsjechië tot in het atelier van kunstenaar Elizabeth James Perry. De makers reizen met het materiaal mee en geven een beeld van de mensen die in het dagelijks leven de handelsroute vormen. De kralen gaan van de verweerde handen van een Tsjechische glasblazer, naar de huisvlijt van een kralenrijger. Ze reizen verder via pakhuizen en vrachtauto’s naar schepen en nieuwe pakhuizen tot aan de vingers van Elizabeth James-Perry en op de kleding en schoenen voor een dans op een pow-wow, een jaarlijkse bijeenkomst van gemeenschappen van oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten en Canada.