De Studio

In deze ruimte kun je kennismaken met de audiocollecties van het Allard Pierson. Analoge geluidsopnamen zoals banden en cassettes, worden hier gedigitaliseerd. In de Studio vinden ook opnames plaats van diverse podcasts en is een kleine luistertentoonstelling ingericht. Zie onder op deze pagina.

De collecties zijn afkomstig van het Muziek Centrum Nederland (Nederlands Jazz Archief, Nederlands Pop Instituut, Donemus en Gaudeamus) en het Theater Instituut Nederland en zijn in 2013 overgedragen aan de Universiteit van Amsterdam. Van het eerste cabaret in Nederland (1880) en historische toneelregistraties tot legendarische jazzconcerten in het Bimhuis en pareltjes van het Nederlandse luisterlied. Heb je mogelijk interessant audiomateriaal voor ons? Wij kunnen het digitaliseren.

Nu in de Studio: Vergeet me Lied

De tentoonstelling ‘Vergeet me lied’ laat vier verzamelaars van het Nederlandstalige lied aan het woord. Tim de Wolf verzamelt platen uit de periode 1925-1980 die op de (toenmalige) Nederlandse Antillen zijn opgenomen. Roland Vonk verzamelt muziek uit of over Rotterdam, Paul Groenendijk heeft een collectie sportplaten en Frits Jonker verzamelt onder andere reclameplaten.

In 2023 heeft het Allard Pierson in samenwerking met Podiumkunst.net en de Taalunie een inventarisatie uitgevoerd bij 17 particuliere verzamelaars. Dit resulteerde in de korte documentaire ‘Vergeet me lied’, het rapport ‘Het vergeten lied. Uitdagingen bij het verzamelen van het Nederlandstalig lied’ en deze tentoonstelling in De Studio. De documentaire en het rapport kunnen bekeken worden op de Theaterencyclopedie.

Podcasts

In de Studio worden verschillende podcasts opgenomen. Klik op één van de podcasts voor meer informatie en de link.

Moet je nou 's horen - Een duik in de collectie Uitvoerende Kunsten van het Allard Pierson.

Wie Wat Bewaart - Podcast verbindt verleden en heden vanuit het Allard Pierson.

De Rob Touber Sound - Mede mogelijk gemaakt door het Allard Pierson.

Sterrenstof - Podcast over astronomie en ruimtevaart vanuit het Allard Pierson.