Van Rome naar Romeins
Nu te zien op de tweede etage van het museum
Het verhaal gaat dat Rome in 753 voor Christus wordt gesticht door Romulus. De kleine nederzetting groeit vervolgens uit tot een wereldstad en een succesvol imperium. De stad Rome verandert voortdurend en in de keizertijd, vanaf 27 voor Christus, groeit en bloeit het immense Romeinse Rijk. De Romeinse wereld reikt op haar hoogtepunt van Schotland tot Syrië en van de Rijn tot de Atlantische kust van Marokko.
De grote diversiteit aan voorwerpen die zijn teruggevonden laten zien dat er veel (handels)contacten bestonden tussen de verschillende delen van het Romeinse Rijk. Dat zie je terug op de afdeling Van Rome naar Romeins. Door zowel lokale samenlevingen als globale netwerken te belichten, worden de verschillen én de overeenkomsten binnen de Romeinse wereld duidelijk. Zoals ook in onze tijd, is er in de Romeinse tijd een spanningsveld tussen openstaan voor nieuwe ideeën en het koesteren van de eigen tradities. Het west Romeinse Rijk komt in 476 na Christus ten val, maar de antieke Romeinse cultuur leeft voort en beïnvloedt de latere Europese cultuur sterk.
In de museumzalen tonen we voorwerpen uit het klassieke Rome, uit de keizertijd, uit Romeins Egypte en uit de zogenaamde Lage Landen die onder de invloed stonden van de Romeinen. Zo wordt duidelijk dat het gaat om één groot Romeins Rijk, maar wel een rijk dat veel verschillende invalshoeken en uitingen kende. Een eenduidige ‘Romeinse’ cultuur en identiteit heeft nooit bestaan.