UvA reikt twee gastronomische prijzen uit
De Johannes van Damprijs voor Claudia Roden en de Joop Witteveenprijs voor Daniëlle De Vooght.
Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.
In Amsterdam zijn vandaag de Johannes van Damprijs en de Joop Witteveenprijs uitgereikt aan Claudia Roden en Daniëlle De Vooght. De prijzen bestaan uit een bord ontworpen door Joost Swarte en een geldbedrag. De feestelijke uitreiking vormde het begin van het Gala van het Kookboek bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.
Johannes van Damprijs voor Claudia Roden
De Egyptisch-Britse kookboekenschrijfster Claudia Roden ontving de Johannes van Damprijs 2012 omdat zij zich in haar publicaties buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie. Culinair journalist en schrijver Johannes van Dam, naar wie de oeuvreprijs genoemd is, stelde in zijn lofrede dat Roden met haar boeken ‘de deuren opengezet heeft naar beter begrip, niet alleen van andere keukens en culturen, maar van hele volksstammen’.
Roden bracht in 1968 A Book of Middle Eastern Food uit, waarna nog talrijke vaak geprezen en vertaalde kookboeken zouden volgen. Daarnaast werkte ze als gastronomisch correspondent voor enkele Engelse kranten en presenteerde ze het BBC-programma Claudia Roden’s Mediterranean Cookery. Van haar boek over de Spaanse keuken verscheen vandaag een Nederlandse vertaling onder de titel De smaken van Spanje, waarvan het eerste exemplaar overhandigd werd aan de Spaanse ambassadeur.
Joop Witteveenprijs voor Daniëlle De Vooght
De Joop Witteveenprijs, genoemd naar culinair historicus en bibliograaf Joop Witteveen en bestemd voor het beste historische onderzoek op het gebied van de eetcultuur in Nederland en Vlaanderen, ging naar de Vlaamse historica Daniëlle De Vooght. Zij ontving de prijs voor haar boek The King Invites: Performing Power at a Courtly Dining Table. Hierin beschrijft zij hoe de Belgische koningen in de negentiende eeuw de eetcultuur aan hun hof gebruikten voor het onderhouden van hun netwerken.
De Vooght vond een duidelijk verband tussen de sociale status van de tafelgasten en de kwaliteit van de opgediende gerechten. Haar onderzoek maakt duidelijk dat het hof in de negentiende eeuw nog steeds een belangrijke ontmoetingsplaats van de elite was en dat de vorsten dat gegeven graag gebruikten om hun invloed te vergroten. Met The King Invites toont De Vooght aan dat de bestudering van eetcultuur inzicht kan geven in historische machtsrelaties.
Gala van het Kookboek
Zo’n vierhonderd bezoekers kwamen naar het eerste Gala van het Kookboek van de Universiteit van Amsterdam. Naast de beide prijsuitreikingen waren er tal van culinaire exposities, presentaties en proeverijen.
In het weekend zijn bij de Bijzondere Collecties van de UvA tussen 13 en 17 uur nog historische kookboeken, boeken van de winnaars en de naamgevers van de beide prijzen en boeken genomineerd voor de Gourmand World Cook Book Awards 2011 te zien. Verder toont culinair fotograaf en uitgever Tony Le Duc zijn fotoserie Achter de schermen van het kookboek en is er een doorlopende voorstelling van het BBC-programma Claudia Roden’s Mediterranean Cookery. Claudia Roden zelf signeert zaterdag van 15 tot 15.30 uur in de Bijenkorf Amsterdam.
Beeld: Borden voor de prijswinnaars. Ontwerp: Joost Swarte.