Legaat Marion Mosler
Op 16 november 2018 overleed Marion Mosler op 82 jarige leeftijd. Zij was een belangrijke vriendin van het Allard Pierson Museum en heeft tijdens haar leven veel geschonken aan het museum. Enkele objecten worden vanaf dinsdag 2 april tentoongesteld in het museum.
Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson
Cadeaus aan het museum
In een speciale vitrine op de tweede verdieping van het museum staat de privécollectie van Marion Mosler die na haar overlijden is overgedragen aan het Allard Pierson Museum. Zij verzamelde voorwerpen uit diverse culturen. Van Egyptisch tot vroeg Grieks tot de laat Romeinse tijd. Uit deze zeer gevarieerde collectie spreekt Marion's voorliefde voor kleine voorwerpen van hoge kwaliteit, waarbij muziek en kleur belangrijke thema’s zijn.
Marion is tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar ouders naar Zwitserland gevlucht en verbleef enkele jaren in Zürich. Na de oorlog werd zij hoboïst van het Nederlands Kamerorkest, naast Han de Vries. Naast de muziek had zij veel belangstelling voor de oudheid, al van kinds af aan nam haar moeder haar mee naar Rome. In de jaren negentig van de vorige eeuw raakte Marion intens betrokken bij het Allard Pierson Museum. Zij beleefde er groot plezier aan om samen met Herman Brijder en de conservatoren belangrijke kunstbeurzen, zoals die in Basel, Brussel en Maastricht te bezoeken. Ze liet zich graag voorlichten bij de aanschaf van antieke voorwerpen om die vervolgens vaak aan het museum cadeau te doen.
In de loop van de jaren schonk Marion vele voorwerpen aan het Allard Pierson Museum. De klassieke afdelingen van het museum zijn zichtbaar rijker geworden dankzij haar schenkingen: opvallend Grieks en Etruskisch aardewerk, prachtige Etruskische bronzen objecten en Romeinse sculptuur. Wij zullen haar herinneren als een zeer betrokken vriendin.
In de collectie vallen drie objecten op:
Blauw bekertje met opschrift
Op deze bijzondere faience beker staat een opschrift: "Sokaris-Osiris, de heer van Ro-Setau (=regio in de Onderwereld), de heer der beide landen, Usermare-Setepenre" (Ramses II,1279-1212 v. Chr.). Dit bekertje was een luxe voorwerp, niet bedoeld voor gebruik. Mogelijk is het afkomstig uit zijn graf in het Dal der Koningen, op de Westoever van Luxor. Faience, Egypte, 1279-1212 v. Chr.
Olieflesje met muzikante
Op deze lekyth (olieflesje) is een meisje afgebeeld dat op twee auloi blaast. Achter haar staat een stoel met een gestreept kussen. De aulos was een blaasinstrument dat vanwege het dubbele riet te vergelijken is met de moderne hobo. Vaak speelde men op twee auloi tegelijk.
Glazen flesje voor geurige olie
Dit kobalt blauwe flesje met kleurige glasdraden versierd, werd gebruikt om geurige olie in te bewaren. Het is gemaakt volgens de zogenaamde kernglas techniek. Dat betekent dat om een kern glasdraden werden gewikkeld die tot een glad oppervlak werden gerold waarop opnieuw in zig-zag motief glasraden ter versiering werden aangebracht. Als het hete glas was afgekoeld werd de kern uit de glasmassa gekrabd.
Beeld: Faience, Egypte, 1279-1212 v. Chr. (APM 18.800)