Het Allard Pierson verwerft nalatenschap van Peter van Straaten
Het Allard Pierson heeft het archief en de getekende nalatenschap van tekenaar Peter van Straaten verworven.
Het gaat om ruim 12.000 tekeningen, vogeldagboeken en strippagina’s. Door zijn scherpe kijk op menselijke gedragingen en politieke ontwikkelingen behoort Van Straaten tot de meest iconische Nederlandse tekenaars van de afgelopen decennia. De verwerving is mogelijk gemaakt door gedeeltelijke schenking van de erven, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Themafonds Prenten en Tekeningen, haar mr Rickert J-F. Blokhuis Fund en haar BankGiro Loterij Aankoopfonds), door het Mondriaan Fonds en door de Vrienden van de Bijzondere Collecties/het Allard Pierson.
Geestig en tragisch
Dankzij Van Straatens lange en zeer productieve carrière, zijn verschillende generaties Nederlanders vertrouwd met zijn tekeningen. Die zijn vaak tijdloos, omdat Van Straaten zo treffend wist te vangen wat er geestig en tragisch kan zijn aan menselijke verhoudingen. In het Allard Pierson zullen de tekeningen, die inmiddels een unieke plek in de Nederlandse beeldcultuur hebben verworven, ook voor toekomstige generaties te zien blijven. Met de verwerving gaat bovendien ook een wens van de kunstenaar in vervulling. Van Straaten wilde namelijk dat zijn nalatenschap zoveel mogelijk bijeen zou blijven; eerder ontving het Allard Pierson van de erfgenamen al 6.000 tekeningen uit de beroemde stripserie Vader & Zoon, die oorspronkelijk in Het Parool verscheen.
Vogeldagboeken, rechtbanktekeningen, reclamewerk en affiches
Van Straaten tekende al in zijn jeugd vogeldagboeken en strips. Na het gymnasium toog hij vanuit zijn geboorteplaats Arnhem naar Amsterdam om de opleiding Illustratie te volgen aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam, de huidige Rietveld Academie. Na afsluiting van die opleiding trad hij in dienst van Het Parool waar hij de eerste jaren vooral reportagetekeningen maakte, waaronder ook rechtbanktekeningen. Vanaf 1970 verscheen Vader & Zoon in die krant. Van 1990 tot 2012 tekende hij Dagelijks Leven. Daarnaast illustreerde hij talloze boeken, onder andere van zijn vriend Simon Carmiggelt. Ook tekende hij veel reclamewerk en affiches. Zijn politieke tekeningen zijn in het verleden al grotendeels ondergebracht bij het Persmuseum, zijn literaire tekeningen bij het Literatuurmuseum in Den Haag. De karakteristieke, krasserige manier van tekenen is direct herkenbaar. Van 1958 tot 2012 tekende Peter van Straaten voor Het Parool, daarnaast maakte hij ook veel werk voor De Volkskrant en voor NRC Handelsblad. Hij won in totaal vijf keer de Inktspotprijs, de prijs voor de beste politieke tekening van het jaar. Peter van Straaten was, behalve tekenaar en cartoonist, ook schrijver. Hij overleed 8 december 2016 op 81-jarige leeftijd.
Overzichtstentoonstelling
Bij de opening van het vernieuwde Allard Pierson, in de week van 8 tot en met 13 september, zal een kleine selectie getoond worden aan genodigden. Een overzichtstentoonstelling van Van Straatens werk volgt in december 2021.