Godinnen van de art nouveau

Godinnen van de art nouveau was te zien tot en met 24 oktober 2021.

Het Allard Pierson presenteert de eerste tentoonstelling in Nederland gewijd aan de fascinatie voor de vrouw in de art nouveau. Rond 1900 is zij de droom én de nachtmerrie van een generatie kunste­naars die de werkelijkheid probeert te ontvluchten. Lieflijke maagden, wrede minnaressen, vrome madon­na’s en andere vrouwelijke clichés bepalen de sieraden van René Lalique, de affiches van Alphonse Mucha en Jan Toorop, en vele andere werken van bekende ontwerpers. ‘Godinnen van de art nouveau’ neemt deze fascinatie voor vrouwelijk schoon onder de loep en plaatst die in de context van de roerige tijd rond de vorige eeuwwisseling.

Goddelijke verschijningen

De art nouveau die tussen 1890 en 1914 in Europa en daarbuiten de toon zet, put vooral inspiratie uit de natuur. Gebouwen, interieurs en gebruiksvoorwerpen worden ontworpen in organische vormen en gedecoreerd met motieven van planten en dieren. De beeldtaal is bovendien rijk aan vrouwelijke schoonheden. Hun elegante lichamen en lange haarlokken worden ontleend aan de klassieke oudheid, Byzantijnse iconen en middeleeuwse legenden. Als goddelijke verschijningen staan deze vrouwen ver buiten de samenleving, waarin de eerste feministen juist strijden voor onderwijs, kiesrecht en een eigen carrière.

Serpentine Dance

De tentoonstelling omvat tekeningen, schilderijen, juwelen, glas, keramiek, textiel en smeedwerk, naast boekbanden, boekillustraties, affiches en feministische lite­ratuur. Een zaal is gewijd aan vrouwelijke kunstenaars werk­zaam binnen de art nouveau. Ook zijn er filmbeelden van een uitvoering van de revolutionaire Serpentine Dance van Loïe Fuller. In een aparte ruimte is aandacht voor hedendaagse kunst geïnspireerd op het thema van de tentoonstel­ling: visual artist Matthias Oostrik maakte met danseres Suzan Tunca een interactieve installatie.

De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator dr. Yvonne Brentjens en kwam tot stand in samenwerking met het Badisches Landesmuseum in Karlsruhe en het Braunschweigisches Landesmuseum in Braunschweig.

Boek 'Godinnen van de art nouveau'

Het boek Godinnen voor de art nouveau is eind oktober verschenen in samenwerking met uitgever WBOOKS.

 

Educatie

Naar aanleiding van de tentoonstellingen Godinnen van de art nouveau en Letters van de art nouveau heeft het Allard Pierson lesmateriaal gemaakt voor de bovenbouwklassen 4/5/6 van havo en vwo, voor de vakken Kunst Algemeen (KUA), CKV en Geschiedenis.

Meer info lesmateriaal

Digitale collecties

De Cross Culture Timeline (CCT) is een digitale toepassing die museumobjecten in geografische, culturele en historische context plaatst. Ook bij deze tentoonstelling is een CCT gemaakt.
Naar de CCT

 

Interview met gastcurator Yvonne Brentjens