Specerijen en kruiden in Nederlandse kookboeken en manuscripten
- Datum 2 september
- Tijd 13:00 - 16:00
- Prijs €50
‘White people colonized the world for spices they never use,’ en soortgelijke opmerkingen zijn populair op social media, vaak als onderschrift bij foto’s van niet al te appetijtelijke Britse of Nederlandse gerechten. Maar klopt dit wel? Van de middeleeuwen tot in de moderne tijd werden grote hoeveelheden specerijen uit Azië naar Europa geïmporteerd. In hoeverre zien we dat terug in Nederlandse kookboeken en manuscripten? Hoe veranderde het specerijengebruik door de eeuwen heen? En hoe zit het met andere producten die uit de Oost en West hierheen kwamen, zoals groenten en fruit? Na een lezing mogen deelnemers zelf speuren naar specerijen, kruiden, vruchten en groenten in kookboeken en manuscripten uit de collecties van het Allard Pierson.
Charlotte Kleyn is conservator Geschiedenis van de Voeding bij het Allard Pierson, die meer dan 20.000 kookboeken en boeken over voedingsleer, etiquette, huishoudkunde en drank bevat, naast menukaarten, folders en meer. Daarnaast schrijft ze onder meer in Het Parool en Trouw publiceerde ze de boeken Luilekkerland: 400 jaar koken in Nederland en Trek, eten onderweg, toen en nu.
- Datum 2 september
- Tijd 13:00 - 16:00
- Prijs €50