NWO-subsidie voor onderzoek in collectie Surinamica
Het Allard Pierson ontvangt samen met Rijksuniversiteit Groningen een NWO Impact Explorer-subsidie voor het onderzoeksproject Creativity, Resilience and Surinamica: Literary and Cultural Knowledgde Transfer at the Allard Pierson.
Dit project bouwt voort op het bestaande NWO-project Fetishizing and Unveiling Dutch Colonialism van Dr. Suzanne Manizza-Roszak. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Isabelle Best, Junior Conservator Surinamica van het Allard Pierson. Het onderzoeksproject richt zich op het leggen van verbanden tussen de post-koloniale literatuur geschreven door diasporaschrijvers met een Surinaamse, Guyanese, of breder Caribische herkomst en de collectie Surinamica die wordt bewaard in het Allard Pierson.
De Surinamica-collectie van het Allard Pierson biedt een uitgebreid inzicht in de koloniale verwikkelingen tussen Nederland en haar voormalige kolonie Suriname. De collectie Surinamica omvat bijvoorbeeld beschrijvingen van de voormalige kolonie, reisverslagen, antropologische studies, verslagen van religieuze missies, pamfletten van abolitionisten, koloniale kaarten, ansichtkaarten en werken over theater-, literatuur- en muziekgeschiedenis.
Deze erfgoedobjecten worden naast moderne publicaties gelegd die voornamelijk geschreven zijn in het Engels, soms met gebruik van Nederlands en Sranantongo, of vertaald van het Nederlands naar het Engels. Door verbanden te leggen tussen deze hedendaagse teksten en de erfgoedobjecten uit de collectie Surinamica, ontstaat een alternatief voor het koloniale verhaal. Deze teksten bieden daarmee een essentieel perspectief dat vaak onderbelicht blijft in traditionele, door Westerse perspectieven verzamelde archieven en collecties. Voorbeelden van boeken die worden gebruikt zijn de historische roman Stedman and Joanna: A Love in Bondage van Beryl Gilroy die zich afspeelt in achttiende-eeuws Paramaribo, het kinderboek Hidden Pages van Susi Mosis en Simba Ogbebor Mosis dat een orale geschiedenis uit de Marron herinterpreteert naar het Engels en politieke poëzie van Michaël Slory, Martha Tjoe-Nij en Eugenie Eersel.
In het Allard Pierson worden bezoekers online en op locatie betrokken bij het onderzoek. Er worden blogs geschreven en events georganiseerd. Tussen februari en juli 2025 komt er een kleine museumpresentatie in het Verhalenkabinet van het museum