Bijzondere Collecties verwerven Archief Otto Treumann
De Bijzondere Collecties hebben het Archief Otto Treumann in langdurig bruikleen verworven. Treumann behoort tot de belangrijke Nederlandse grafisch ontwerpers van de vorige eeuw.
Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.
De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam hebben het Archief Otto Treumann verworven. Treumann (1919-2001) was een van de toonaangevende Nederlandse grafisch ontwerpers van zijn tijd. Hij werd in Duitsland geboren in een liberaal joods gezin en emigreerde als tiener naar Amsterdam. Hier volgde hij een opleiding aan de Nieuwe Kunstschool, die sterk gericht was op het Bauhaus. Na de oorlog vestigde hij zich als zelfstandig ontwerper en was hij nauw betrokken bij de oprichting van de vakvereniging GKf.
Treumann, een representant van het modernisme, werkte voor culturele instellingen en bedrijven. Hij ontwierp onder meer affiches, postzegels, boeken en huisstijlen. Hij was erelid van de Beroepsvereniging Nederlandse Ontwerpers en ontving in 1994 een oeuvreprijs van de stichting Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunde. Een overzichtsmonografie over zijn werk verscheen in 1999, vormgegeven door Irma Boom.
Het archief
Het archief van Treumann werd door de erven eerder in bruikleen gegeven aan het Stedelijk Museum Amsterdam. Omdat deze instelling zich niet langer richt op het verwerven van grafische archieven, besloten de erven in oktober 2010 het in langdurig bruikleen te geven aan de Bijzondere Collecties. Het materiaal, ontsloten door het NAGO, bestrijkt de periode 1937-2001 en omvat 139 archiefdozen, prentendozen en affichemappen. Behalve grafische eindproducten maken onder meer ook correspondentie en foto's deel ervan uit. In het Geheugen van Nederland zal veel van het gedrukte materiaal binnenkort digitaal beschikbaar komen.
Beeld: Rene en Babette Treumann.