Bibliotheca Rosenthaliana restaureert zeldzaam Omerkastje
De Bibliotheca Rosenthaliana heeft samen met Ets Haim restauraties laten uitvoeren aan hun Omerkastjes.
Omerkastjes zijn bijzonder zeldzaam en een typisch Nederlands-joods, Sefardisch fenomeen. Er bestaan over de hele wereld maar een paar exemplaren en deze komen allemaal uit Nederland. Een Omerkastje is een luxueus kastje waarin een perkamenten rol op twee houders zit. De rol is versierd en zichtbaar door een glazen venster. De rol toont getallen van de dag van de telling, de week binnen de telling en de dag in de week, die elke dag verder gedraaid worden. Met deze rollen worden hardop de 49 dagen van de zeven weken tussen Pesach en Sjawoe'ot geteld.
Deze periode heet 'de Omertijd' en verwijst naar het Bijbelse voorschrift (Leviticus 23:15) om een korenschoof (omer) als offer naar de Tempel in Jeruzalem te brengen en vervolgens zeven weken lang te tellen tot Sjawoe'ot, wanneer er offers gebracht worden van de nieuwe oogst. Nadat de verwoesting van de Tempel aan het brengen van offers een einde had gemaakt, bleef het tellen in gebruik. Om het tellen makkelijker te maken worden daartoe speciale kalenders gemaakt.
De restauratie, uitgevoerd door Herre de Vries van restauratie Nijhoff Asser RNA en Reinier Klusener van meubelrestauratie Hoving & Klusener, is mogelijk gemaakt dankzij een gift van Norbert van den Berg.