Bekroonde kookboeken naar de Universiteit van Amsterdam
Gourmand World Cookbook Awards 2012.
Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.
Tijdens het Gala van het Kookboek van 18 januari is de collectie Gourmand World Cookbook Awards 2012 overgedragen aan de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De collectie bevat meer dan 400 voor de competitie ingezonden en deels bekroonde kookboeken en boeken over drank uit 90 landen. Zij waren te zien tijdens een driedaagse expositie bij de Bijzondere Collecties.
De Gourmand World Cookbook Awards worden, onder leiding van Edouard Cointreau, uitgereikt sinds 1995. In de eerste jaren werden de bekroningen bekend gemaakt tijdens de Frankfurter Buchmesse. Later werden de prijsuitreikingen in verschillende landen georganiseerd. Sinds 2010 valt de prijsuitreiking samen met de Paris Cookbook Fair.
Voor de competitie van 2012 werden meer dan 8000 boeken uit 162 landen ingezonden door auteurs, uitgevers en lezers van over de hele wereld. Uit deze inzendingen werden in december 2011 283 boeken uit 71 landen genomineerd. De prijsuitreiking van de vijftig bekroonde boeken vond plaats in maart 2012 in het theater Les Folies Bergère in Parijs. Tot de Nederlandse bekroonde boeken behoren ‘De Banketbakker’ door Cees Holtkamp (Uitgeverij De Kookboekhandel) en ‘Koken met kruidnoten’ (Uitgeverij Loopvis).