24.09.2024 Nieuws

Archief Bimhuis geschonken aan het Nederlands Jazz Archief  

Op dinsdag 24 september is het volledige archief van het BIMHUIS geschonken aan het Nederlands Jazz Archief, dat wordt bewaard en beheerd bij het Allard Pierson.  

Het archief van het BIMHUIS was al in bruikleen en is op 24 september 2024 officieel geschonken. Het archief bevat naast geluids- en beeldopnames van veel concerten die de afgelopen vijftig jaar zijn opgenomen op het jazzpodium bijvoorbeeld ook affiches, correspondentie met verschillende artiesten, programmaposters en folders.  
 
Els van der Plas, directeur van het Allard Pierson: “Het BIMHUIS is een toonaangevend podium van wereldklasse. Vrijwel alle grote namen uit de jazzwereld hebben er op het podium gestaan en het heeft een enorm belangrijke rol gehad in de ontwikkeling van geïmproviseerde muziek. Niet alleen in Amsterdam, maar ook ver daarbuiten. Dat we dit archief nu als schenking kunnen toevoegen aan de collecties van het Allard Pierson betekent dat al het materiaal over dit legendarische podium nu en in de toekomst beschikbaar blijft.” 
 
Mijke Loeven, directeur/bestuurder BIMHUIS: “De geschiedenis van het BIMHUIS is internationaal, Nederlands, maar vooral Amsterdams: vrijzinnig en vaak radicaal. Wat dit archief ons ook laat zien: we leven nu in een heel andere tijd, waar we juist dat vrije domein moeten beschermen, waar we bewust professionele ruimte moeten organiseren voor kunstenaars. Tegen de stroom in want die ruimte staat onder druk. De vrijheid van de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw, zijn niet vanzelfsprekend aanwezig in deze tijd. Het BIMHUIS dankt voorvechters en medestanders van de kunst en zal altijd op de barricades springen, - voor de kunst.” 
 
Digitaliseren 
De collectie wordt bij het Allard Pierson de komende tijd beheerd en ontsloten. In de Studio van Het Allard Pierson worden de analoge opnames gedigitaliseerd en beschreven, om het materiaal beschikbaar en vindbaar te maken. Met dit materiaal kunnen liefhebbers, onderzoekers en biografen een nog completer beeld krijgen van de jazzscene in en rondom het BIMHUIS de afgelopen 50 jaar. 
 
Gelegenheidstentoonstelling 
In de Studio van het Allard Pierson is vanaf 24 september ook een gelegenheidstentoonstelling te bezoeken. Voor het 50-jarig bestaan van het Bimhuis hebben Mischa Andriessen (dichter, schrijver, recensent), Susanna von Canon (o.a. manager ICP Orchestra), Eddy Veldman (drummer), Marijn Phillipona (DJ en voormalig geluidstechnicus van het Bimhuis) ieder een memorabel concert geselecteerd uit de rijke collectie. Fragmenten van deze concerten zijn, verrijkt met fotomateriaal en een persoonlijke toelichting, de komende maanden te beluisteren in de gratis toegankelijke zone van het Allard Pierson. 

Op de foto: Mijke Loeven (directeur BIMHUIS), Anton Kok (voorzitter Nederlands Jazz Archief) en Els van der Plas (directeur Allard Pierson. Foto: Rogier Boogaard