Onderzoekzaal

In de Onderzoekzaal zijn studenten en medewerkers van de UvA en andere bezoekers van harte welkom.

De Onderzoekzaal is 23 december 2024 tot en met 1 januari 2025 gesloten.

In de Onderzoekzaal zijn 40 werkplekken, uitsluitend beschikbaar voor het raadplegen van erfgoedmateriaal en de boeken uit de handbibliotheken. Er zijn daarnaast twee inkijkpc’s voor het raadplegen van de catalogus en twee inlogpc’s voor studenten en medewerkers van de UvA. Er is ook een microfichereader aanwezig. De tafels zijn voorzien van stroompunten en er is een open WiFi. Gezien de temperatuur in de Onderzoekzaal is het raadzaam een vest of trui mee te nemen.

Heb je een vraag voor de Onderzoekzaal? Neem  dan contact op via het contactformulier.

UvA-student of medewerker

Niet verbonden aan de UvA

Lenerspas

UvA medewerkers en studenten dienen hun medewerkers- of collegekaart mee te brengen, externe bezoekers moeten in het bezit zijn van een lenerspas. Een externe lenerspas kan aangevraagd worden via deze pagina: Lenerspas.

Aanvragen

Je kunt via het zoekportaal op onze website materiaal aanvragen uit CatalogusPlus, uit de catalogus van de theatercollectie en van de muziekcollectie, en je kunt naar de beeldbank en naar de collectiebeschrijvingen van collecties en archieven. Nog niet alle materialen van het Allard Pierson zijn online te vinden en aan te vragen.

Kun je geen materialen aanvragen of heb je een andere vraag, gebruik dan het contactformulier.- 

UvA-student of medewerker

Niet verbonden aan de UvA

Fotografie

In de Onderzoekzaal mogen foto’s van het afgegeven materiaal worden gemaakt, mits de conditie van het materiaal dit toelaat. Er mag geen flits of statief worden gebruikt.

Denk aan het auteursrecht wanneer je opnamen maakt.

ScanTent
Met behulp van de ScanTent maak je opnamen van hoge kwaliteit met je mobiele telefoon van zowel los als gebonden materiaal tot een grootte van A3 formaat. De ScanTent heeft een telefoonhouder waardoor je telefoon stabiel ligt tijdens het fotograferen en LED-verlichting die zorgt voor een optimale belichting.

Je kunt de ScanTent gebruiken met en zonder een speciale app. Via Play Store (DocScan – Apps on Google Play) of Apple Store (Doc Scan PDF Scanner) of via de QR-code op de tent kun je deze speciale app downloaden. Dit heeft als voordeel dat je je foto’s makkelijker kunt opslaan en bewerken en eventueel kunt uploaden naar Transkribus, een platform voor digitalisering, AI-gestuurde tekst herkenning en transcriptie. Er staan twee ScanTenten in de Onderzoekzaal van het Allard Pierson, speciaal voor het maken van opnamen uit gedrukt en handschriftelijk materiaal. Er zijn ook twee ScanTenten beschikbaar voor uitlening, maximaal zeven dagen (voor UvA studenten en -medewerkers). Wil je een ScanTent lenen?  Stuur dan via het contactformulier een verzoek naar de balie van de Onderzoekzaal.

UvA student of medewerker

Voor professionele opnamen bestemd voor publicatie, kun je een verzoek indienen via de Request digitization-knop in CatalogusPlus. Deze aanvraagmogelijkheid vind je bij materiaal ouder dan 1900. Ontbreekt deze aanvraagmogelijkheid neem dan contact op met de medewerkers van de Onderzoekzaal via het contactformulier, zie: Reproducties .

Huisregels

Materiaal uit de erfgoedcollecties van het Allard Pierson is vaak zeldzaam en kostbaar. Daarom hebben wij enkele huisregels opgesteld.