O’Hanlons Helden en de Artis Bibliotheek
Samen met museum TwentseWelle in Enschede en de VPRO ontwikkelen de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam een aanvullend programma rond Redmond O’Hanlon.
Sinds 1 januari 2019 zijn het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties samen het Allard Pierson.
Zondag 1 december begint het tweede seizoen van de met de Zilveren Nipkowschijf bekroonde serie O’Hanlons Helden van de VPRO. Dit keer blijft het niet bij hilarische televisie alleen. De serie staat centraal in een uniek project. Samen met museum TwentseWelle in Enschede en de VPRO ontwikkelden de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam een aanvullend programma. Niet alleen reist de excentrieke avonturier weer naar alle uithoeken van de wereld, hij is ook middelpunt van live vertoningen van zijn serie, met gesprekken, mini-exposities, boekpresentaties en een grote tentoonstelling in Enschede.
Vanaf 1 december zendt de VPRO op zondagavond acht nieuwe afleveringen uit van de veelgeprezen serie. Begin februari 2014 verschijnt een rijk geïllustreerd boek over O’Hanlon en zijn helden. Dit boek wordt uitgegeven door Atlas Contact en is geschreven door Emile Brugman, Alexander Reeuwijk en Marc Argeloo.
Live vertoningen in de Artis Bibliotheek
De televisieserie krijgt een speciale vertoning in de Artis Bibliotheek, wereldberoemd vanwege haar natuurhistorische collectie en een tweede thuis voor Redmond O’Hanlon. Vanaf december is in deze bibliotheek, onderdeel van de Bijzondere Collecties, iedere zondagavond een live vertoning van de nieuwe serie te zien. Ook buigt O’Hanlon zich met een aantal gasten over natuur- en cultuurhistorische thema’s: van bio-piraterij tot de avonturen van de schatrijke Haagse dame Tinne in de zinderende woestijn van Egypte en Sudan. Natuurlijk aangevuld met de halsbrekende avonturenverhalen van O’Hanlon en zijn crew.
Wunderkammern
De bijeenkomsten in de Artis Bibliotheek worden omlijst met een mini-expositie, gekoppeld aan de held van de uitzending en ingericht naar voorbeeld van de Wunderkammern uit de negentiende eeuw. Opgezette dieren, planten, fossielen, instrumenten, kaarten, boeken en persoonlijke bezittingen. Deze Wunderkammern verhuizen direct na de laatste uitzending naar Enschede, waar op 1 februari de expositie O’Hanlons Helden wordt geopend. Ook in Enschede gaat Redmond O’Hanlon het gesprek aan over zijn helden. Bij de expositie is de workshop Helden, Tijdreizigers en Expeditie te boeken voor primair en voortgezet onderwijs.
Houd onze website in de gaten: binnenkort volgt meer informatie over de avonden in de Artis Bibliotheek.
Beeld: O’Hanlon in de Artis Bibliotheek. Foto Matthieu van den Berg.