De stem van de aarde
- Datum 19 januari
- Tijd 13:00 - 14:30
- Prijs Museumticket
Hoe luister je écht naar de aarde? Wat kunnen we hierover leren van Inheemse culturen? En kan kunstmatige intelligentie ons hierin helpen? Kom naar dit afsluitende programma bij De Roep van de O’o – Natuur onder druk over hoe we de verbinding met het leven om ons heen kunnen versterken.
Onder leiding van moderator Lynn Zebeda verkennen we Inheemse wijsheid, de rechten van meer-dan-menselijk leven en hoe we ons kunnen verbinden met bijvoorbeeld een rivier of bos. Dat doen we samen met drie sprekers die elk op unieke wijze naar de aarde luisteren:
Chautuileo Tranamil – is Mapuche-Pewenche politicoloog en activist. Ze heeft met Inheemse gemeenschappen wereldwijd gewerkt en zet zich in voor hun welzijn, rechten en culturele overtuigingen. Door haar werk viert ze de trots en geest van Inheemse volkeren en eert ze hun rechten, culturele overtuigingen en praktijken.
Milan Meyberg – heeft als missie om middels kunstmatige intelligentie milieu-entiteiten stem, persoonlijkheid, gezicht, en zelfs een karakter te geven. Met AI geeft hij een stem aan bijvoorbeeld bossen en rivieren, zodat ze gehoord kunnen worden en zichzelf kunnen verdedigen – van de vergaderzaal tot de rechtszaal. Zijn werk pleit ervoor dat technologie een bondgenoot kan zijn in de bescherming van onze planeet.
SeMUel Sahureka – behoort tot het AllifURU-volk, de oorspronkelijke bewoners van Maluku. Hij deelt inspirerende inzichten over de adat (traditionele leefregels), de rijke cultuur en orale geschiedenis van zijn gemeenschap. Hij legt de link naar hedendaagse milieukwesties en benadrukt het belang van bescherming en behoud van Moeder Aarde.
Filmvertoning
Na het gesprek kun je kijken naar de documentaire Stones Have Laws van Lonnie van Brummelen, Siebren de Haan en Tolin Alexander. De film biedt een intieme kijk op de spirituele en culturele relatie van de Surinaamse Marrons met het woud, de rivier en de stenen, die voor hen bezield zijn. In krachtige beelden ontvouwt zich een verhaal over de strijd van hun voorouders, de impact van moderne multinationals en het behoud van hun tradities.
Meld je aan!
Dit programma vormt samen met een aantal andere themaprogramma’s de afsluiting van De Roep van de O’o – Natuur onder druk, een confronterende tentoonstelling over de impact van de mens op de natuur van de 16e tot 19e eeuw, en de gevolgen die we vandaag nog voelen. Van afnemende biodiversiteit tot het uitsterven van soorten – hoe kunnen we de balans herstellen?
Wil jij geïnspireerd raken en leren hoe je meer in verbondenheid met je omgeving kan leven? Meld je aan en doe mee!
- Datum 19 januari
- Tijd 13:00 - 14:30
- Prijs Museumticket