21 November

Circuslezing: Roofdieren en romantiek: de verhalen van de Cauberg

Aanmelden
  • Datum 21 november
  • Tijd 14:00 - 17:00
  • Prijs Op vertoon van museumticket

De jaarlijkse circuslezing staat dit jaar in het thema van de (roof)dierendressuur. Sinds 2015 is in Nederland het houden en laten optreden van wilde zoogdieren in het circus verboden. Maar wie kent nog de internationaal vermaarde roofdierendressuurschool van Erie Klant op de Cauberg in Limburg? Zelfs internationale circussen en grote filmproducenten MGM en Walt Disney klopten aan in Valkenburg voor spannende scènes met roofdieren.

Tijdens de jaarlijkse lezing blikken we terug op deze geschiedenis met de vertoning van de documentaire Zigeuners van de Cauberg (2003); een getuigenis uit eerste hand van lokale jongeren die in de verwarrende periode vlak na de Tweede Wereldoorlog de kans grepen boven het katholieke bestaan in Zuid-Limburg uit te stijgen. Ze kozen met risico voor hun eigen leven voor een avontuurlijk en reizend bestaan in het circus.

Van 1947 tot 1971 was het Zuid-Limburgse Valkenburg een kwart eeuw lang de hoofdstad van de roofdierendressuur. Met ijzeren discipline, spitsvondigheid, intimidatie en heel veel bluf stoomde Erie Klant, grondlegger van Klant’s dressuurschool in Valkenburg, avonturiers uit heel Europa en zelfs enkele lokale jongeren, klaar voor het gevaarlijkste beroep ter wereld: dat van leeuwentemmer.  Internationale circussen en filmstudio’s waren kind aan huis in de dressuurschool. Maar de tijgers, ijsberen, leeuwen en olifanten hebben inmiddels plaatsgemaakt voor het wellnessoord Thermae 2000. Een enkeling herinnert zich nog de wereldvermaarde dierendressuurschool.  Deze romantische getuigenissen staan echter in schril contrast met het teruggetrokken en marginale bestaan dat de helden van weleer in de nadagen van hun indrukwekkende carrière leiden. Ondanks de hoge leeftijd valt het ze erg moeilijk het werken met de roofdieren definitief vaarwel te zeggen.

Na de documentaire zal Dick H. Vrieling een lezing verzorgen die verder ingaat op deze geschiedenis en thematiek binnen het circus. De middag wordt ingeleid door circusconservator Frederieke van Wijk. Na afloop is er borrel. Aanmelden is gratis.

Programma:
Inloop: 14.00 uur
Start lezing: 14.30 uur
Borrel: 16.30 uur

Aanmelden
  • Datum 21 november
  • Tijd 14:00 - 17:00
  • Prijs Op vertoon van museumticket