12 February

Foodie Festival

Tickets
  • Date 12 February
  • Time 14:00 - 18:00
  • Price €10

This years Foodie Festival will be held online!

14:00-15:00 Dirk-Jan Verdonk: Dierloos (in Dutch)

In onze eeuw groeit de aandacht voor plantaardig eten snel. Dat is niet zo gek: we maken ons zorgen over klimaatverandering, het verlies aan biodiversiteit, het welzijn van dieren en gezondheidsrisico’s. Plantaardig eten heeft echter niet alleen de toekomst, maar ook een verleden. Rond 1880 deden de eerste vegetariërs hun intrede in Nederland. Er werd niet veel van verwacht. ‘Spoedig van honger omkomen’ was het lot van mensen met een plantaardig dieet, aldus de gezaghebbende Gezondheidsleer voor ontwikkelden van alle standen van Nederland uit 1879. Wat bezielde die vegetariërs? Waar liepen ze tegenaan? Een historische blik op de moeizame weg van marge naar mainstream.

15:30-16:30 Carolyn Steel: Sitopia: How Food Can Save the World (in English)

We all eat every day, yet few of us really know where our food comes from. Industrialisation has obscured the vital connections without which our lives would swiftly grind to a halt: the complex supply chains that transport food from land and sea to our supermarkets, kitchens and tables. Yet whether or not we see it, food’s influence is everywhere: in our bodies, habits, homes, cities, landscapes, economics, politics and climate. We live in a world shaped by food: a place I call ‘sitopia’ (from the Greek sitos, food + topos, place). Yet by failing to value food, we have created a bad sitopia: climate change, deforestation, soil erosion, water depletion, pollution, mass extinction, pandemics and diet-related disease are just some of the ‘externalities’ of the way we now eat. Our lives are built on the illusion of cheap food, yet no such thing exists. Only by revaluing food and harnessing its power for good can we hope to thrive on our crowded, overheating planet. Although sitopia is not utopia, consciously shaping the world through food is our most direct route to creating a healthier, fairer and more resilient society.

17:00-18:00 Marleen Willebrands, Alexandra van Dongen en Manon Henzen: De verstandige kock (in Dutch)

De verstandige kock, of sorghvuldige huyshoudster was een kleine honderd jaar lang dé culinaire bestseller van Nederlandse bodem – in het Allard Pierson zijn meerdere drukken te vinden. Het is het eerste complete Nederlandstalige kookboek voor de gegoede burgerij. De Amsterdamse druk uit 1669 was onderdeel van Het vermakelijck landtleven, een handleiding voor buitenplaatsbezitters om zelfvoorzienend te zijn, en lekker te koken met wat de grond schaft.

Tickets
  • Date 12 February
  • Time 14:00 - 18:00
  • Price €10