07.03.2023 Nieuws

Stripprijs voor conservator Jos van Waterschoot en het Allard Pierson

In de afgelopen twintig jaar werd de Bulletje en Boonestaak Schaal door Het Stripschap uitgereikt aan dertig stripmakers die aan de wieg hebben gestaan van de Nederlandse strip, waaronder grote namen als Jan van Haasteren en Dik Bruynesteyn. Op 6 maart jongstleden viel de 31e Bulletje en Boonestaak Schaal ten deel aan het Allard Pierson en in het bijzonder aan conservator Jos van Waterschoot.

Conservator stripcollectie Jos van Waterschoot nam de prijs in ontvangst uit handen van Tamar Frankfurther, de dochter van P. Hans Frankfurther die met het Stripdocumentatiecentrum Nederland in 1971 de basis legde voor de huidige stripcollectie van het Allard Pierson. Deze is uitgegroeid tot een van de grootste stripcollecties van Nederland en ook internationaal een begrip. De collectie bevat niet alleen vele duizenden stripalbums maar ook het originele materiaal van  stripmakers, waaronder al het werk van Jan Kruis, Peter van Straaten en Gerrit de Jager.

De rol die Jos van Waterschoot daarbij vervulde, was van grote invloed. Hij werd conservator strips bij het Allard Pierson in 2004 en heeft de collectie in de jaren daarna enorm uitgebreid. De collecties van de Spaarnestad stripmakers Bert Bus en Nico van Dam, Georges Mazure, Raymond Bär van Hemmersweil, Peter van Straaten, Swan Features, Gerrit de Jager, Dick Briel en Jan Kruis vonden er een warm welkom. De afgelopen jaren stelde Van Waterschoot succesvolle tentoonstellingen samen rond het werk van Peter van Straaten en Gerrit de Jager. De tentoonstelling 40 jaar familie Doorzon – Nederland gestript door Gerrit de Jager is nog tot en met zondag 12 maart te zien.

De Bulletje en Boonestaak Schaal wordt sinds 2003 uitgereikt aan stripmakers die aan de wieg hebben gestaan van het Nederlandse beeldverhaal. De schaal is genoemd naar de eerste populaire stripfiguren in de vaderlandse stripgeschiedenis en zijn een creatie van schrijver A.M. de Jong en tekenaar George Van Raemdonck. 

De vereniging Het Stripschap werd op 11 oktober 1967 door P. Hans Frankfurther opgericht met als doel de waardering te bevorderen voor het beeldverhaal in het algemeen en het Nederlandse beeldverhaal in het bijzonder. Het Stripschap probeert dit doel onder meer te bereiken door het leggen en onderhouden van contacten met alle belangstellenden in het beeldverhaal, het uitgeven of doen uitgeven van publicaties, het organiseren van evenementen en het promoten van het beeldverhaal buiten de stripwereld.