Reinjan Mulder Fonds voor Allard Piersons literaire archieven
Schrijver, uitgever, fotograaf en jurist Reinjan Mulder (1949) heeft bij de Stichting Allard Pierson het Reinjan Mulder Fonds ingesteld, waarmee onderzoek naar en activiteiten rond literaire archieven en literaire uitgeversarchieven mogelijk worden gemaakt.
Schrijver, uitgever, fotograaf en jurist Reinjan Mulder (1949) heeft bij de Stichting Allard Pierson het Reinjan Mulder Fonds ingesteld, waarmee onderzoek naar en activiteiten rond literaire archieven en literaire uitgeversarchieven mogelijk worden gemaakt. Het Fonds op Naam heeft ook geleid tot de instelling van een jaarlijkse fellowship voor literaire archieven. Onderzoekers kunnen vanaf september 2022 kandideren.
In 2011 droeg Reinjan Mulder zijn archief over het Allard Pierson. Regelmatig vult hij dit ‘levende’ archief aan, net zoals dat gaat bij de levende archieven van Irma Boom en Arnon Grunberg, die het Allard Pierson eveneens beheert. Het archief weerspiegelt de enorme veelzijdigheid van Reinjan Mulder. Behalve literaire en non-fictieboeken schreef hij enkele duizenden artikelen over literatuur, filosofie, kunst en recht in o.a. NRC Handelsblad, de Volkskrant, De Groene Amsterdammer en het Nederlands Juristenblad. Zijn schilderende vader Piet Mulder eerde hij met twee boekpublicaties over diens tekeningen en schilderijen en in 2009 richtte hij met Daan Heerma van Voss en Daniël van der Meer Babel & Voss Uitgevers op. Verder houdt Mulder het weblog Das Zahngold in de lucht, waarin hij herinneringen ophaalt, een vinger aan de pols van cultureel Nederland houdt en de polemiek niet schuwt.
Het archief van Reinjan Mulder is een van de talrijke archieven van schrijvers en literaire uitgeverijen die het Allard Pierson beheert. Ze documenteren het culturele leven in Nederland en lenen zich uitstekend voor onderzoek en onderwijs. Een extra impuls voor de ontsluiting en beschikbaarstelling van deze archieven vormt het nu ingestelde Reinjan Mulder Fonds. Dankzij dit fonds kan het Allard Pierson verschillende archieven versneld inventariseren en het gebruik ervan door studenten en onderzoekers stimuleren. Dat laatste gebeurt onder meer door de instelling van een jaarlijks fellowship en een regelmatig terugkerend publieksevenement rond literaire uitgeverijen.