03.05.2021 Nieuws

Museumbeurs voor onderzoek naar schilderingen op aardewerk

Conservator Laurien de Gelder heeft een NWO Museumbeurs toegekend gekregen voor onderzoek naar schilderingen op Grieks aardewerk.

Laurien de Gelder is conservator Griekse Wereld en Oude Nabije Oosten. Haar onderzoek richt zich op de beeldtaal van vaasschilders. Voorbijgangers, kopers en gebruikers van dit aardewerk konden aan de symbolen en tekens die de schilders gebruikten de politieke, sociale en culturele ontwikkelingen van die tijd aflezen.

Aan de hand van de collectie van het Allard Pierson wordt gekeken hoe deze beeldtaal overgebracht kan worden naar het museumpubliek. Gedurende het onderzoek worden de resultaten verwerkt in de museumpresentatie. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Vladimir Stissi, hoogleraar archeologie aan de Universiteit van Amsterdam.

NWO Museumbeurzen

Het programma Museumbeurzen van de NWO geeft vorm aan de mogelijkheid om kortlopend onderzoek te doen in een museum in Nederland. Het onderzoek is in handen van een museumexpert en vindt plaats in samenwerking met universiteitsonderzoekers. De resultaten komen in een artikel dat open access beschikbaar is.