11.01.2024 Nieuws

Indiaas-Britse chef Asma Khan ontvangt de Johannes van Damprijs 2024

De Johannes van Damprijs gaat naar de Indiaas-Britse kok, kookboekenschrijver en restauranteigenaar Asma Khan. De Johannes van Damprijs is een oeuvreprijs voor een persoon met buitengewone verdiensten voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie en is een initiatief van het Allard Pierson en de Stichting Gastronomische Bibliotheek (SGB). Khan neemt de prijs op vrijdag 16 februari in ontvangst.

Juryvoorzitter Louise O. Fresco: “Asma Khan geeft een nieuwe dimensie aan de culinaire cultuur door te werken met een bicultureel team van uitsluitend vrouwen die als gelijken op de werkvloer optreden. Zij is een voorvechtster van sociale rechtvaardigheid in en buiten de keuken.”

Asma Khan (1969) is een van de meest prominente chefs van Groot-Brittannië. Met haar restaurant Darjeeling Express, gerund door een volledig vrouwelijk keukenteam, was ze de eerste Indiaas-Britse chef die te zien was in de succesvolle Netflix-reeks Chef’s Table.

Khan groeide op in Calcutta en vertrok met haar man naar Cambridge om rechten te studeren. Ze rondde de studie met succes af, maar miste het eten uit haar moederland. Na haar promotie in de rechten begon ze met andere vrouwen een eetclub aan huis, die uiteindelijk leidde tot haar eigen zaak Darjeeling Express in 2017.

Inmiddels heeft Asma Khan twee kookboeken op haar naam: Ammu (ook vertaald naar het Nederlands) en Asma’s Indian Kitchen - Home-cooked food brought to you by Darjeeling Express.

Uitreiking en programma

De uitreiking vindt plaats op 16 februari om 15.00 uur in de Singelkerk te Amsterdam. Paulami Joshi en Lelani Lewis interviewen Asma Khan op basis van stukken uit de collectie. Paulami Joshi interviewt Khan over het vinden van een nieuw thuis door middel van eten. Joshi is bekend van De Bijbel van de Indiase keuken en platform Spice Trip. Kok en culinair activist Lelani Lewis gaat met Khan in gesprek over diversiteit in culinair erfgoed. Lewis schreef het kookboek Code Noir.

Johannes van Damprijs

De Johannes van Damprijs, vernoemd naar culinair journalist Johannes van Dam (1946-2013), wordt uitgereikt sinds 2012. De prijs is een initiatief van het Allard Pierson en de Stichting Gastronomische Bibliotheek (SGB). Zijn kookboekencollectie en archief is door de SGB in bruikleen gegeven aan het Allard Pierson.

De nieuwsgierigheid van Johannes van Dam reikte tot de verste uithoeken van de gastronomie. Door middel van zijn boeken en artikelen liet hij een breed Nederlands publiek hier kennis mee maken. Om dit gedachtegoed voort te zetten is in 2012 de oeuvreprijs in het leven geroepen. Zijn collectie kookboeken, die strekt van de 17de tot en met de 21ste eeuw, wordt bewaard in het Allard Pierson.

Eerdere winnnaars zijn onder andere Yotam Ottolenghi, Alain Passard en Alice Waters. In 2022 werd de prijs uitgereikt aan de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus.

De jury van Johannes van Damprijs 2024 bestaat uit juryvoorzitter prof. dr. ir. Louise O. Fresco (schrijver, wetenschapper en columnist voor NRC), Joris Bijdendijk (chef restaurants RIJKS en WILS), Hassnae Bouazza (journalist voor NRC), Jonah Freud (schrijver en culinair journalist) en Hiske Versprille (restaurantrecensent voor de Volkskrant).