01.06.2022 Nieuws

Allard Pierson verwerft collectie Jan Kruis

Het Allard Pierson heeft getekend voor de overdracht van een belangrijke schenking: de Jan Kruis-collectie met 4000 originele (strip)pagina’s, tekeningen en andere illustraties van zijn hand. Kruis werd beroemd door zijn strip Jan, Jans en de kinderen.

Striptekenaar Jan Kruis (8 juni 1933- 19 januari 2017) werd opgeleid als illustrator en publiceerde begin jaren vijftig zijn eerste strip in de Rotterdamse krant De Havenloods. Hij kreeg bekendheid door zijn strip Jan, Jans en de kinderen. De eerste aflevering verscheen in 1970 en de verhalen over de fictieve Nederlandse familie Tromp en hun huisdieren worden tot op de dag van vandaag gepubliceerd in de Libelle. De strip was al snel onwaarschijnlijk populair, van elk album gingen wel 300.000 exemplaren over de toonbank. Jan Kruis tekende zelf de strip sinds 1999 niet meer, hij ging toen met pensioen en het werk werd overgenomen door een groep tekenaars onder de naam Studio Jan Kruis. De door hem getekende afleveringen maken deel uit van de schenking.

Voor Kruis beroemd werd met Jan, Jans en de Kinderen werkte hij als reclametekenaar, illustrator en tekende hij andere strips, waaronder twee verhalen van Tommy, Kwynk en tekeningen voor jeugdtijdschrift Taptoe. Na zijn pensioen werkte Kruis aan een rijk geïllustreerde uitgave van Multatuli’s Woutertje Pieterse. Dat boek verscheen in twee delen in 2007 en 2010 bij de Bezige Bij. In 2009 werd hij onderscheiden met de prestigieuze Marten Toonderprijs, een oeuvreprijs voor een striptekenaar die een belangrijke bijdrage levert aan de Nederlandse cultuur.

Andrea Kruis, dochter van Jan Kruis en voorzitter van de Stichting Jan Kruis Collectie: “Het is voor ons een hele geruststelling dat het werk nu, en voor de toekomst in goede handen is.”

Els van der Plas, directeur van het Allard Pierson: “Jan Kruis is een van de belangrijkste striptekenaars van Nederland. Het Allard Pierson is blij dat we onze uitgebreide stripcollecties kunnen verrijken met zijn tekeningen. Zo kunnen onderzoekers zijn archief raadplegen, kunnen we het ontsluiten en plaatsen we het in de context van de Nederlandse stripgeschiedenis.”

Het Allard Pierson beheert een collectie van ruim 50.000 stripboeken en boeken over strips en nog veel meer originele tekeningen. Onderdeel van de collectie is bijvoorbeeld de getekende nalatenschap van Peter van Straaten die in augustus 2020 is geschonken. Ook het archief van tekenaar Gerrit de Jager dat doorlopend wordt aangevuld is ondergebracht bij het Allard Pierson. De stripcollectie sluit hierdoor aan bij de rijke collectie tekeningen van tekenaars als Conrad Gesner en Maria Sybilla Merian.

De collectie Jan Kruis wordt de komende tijd ontsloten en geconserveerd, en zal daarna beschikbaar worden voor onderzoek.

Op de foto vlnr: Jos van Waterschoot (conservator stripcollecties Allard Pierson), Andrea Kruis (dochter Jan Kruis), Leontine Kruis (dochter Jan Kruis), John Croezen (penningmeester van de Stichting Jan Kruis Collectie), Els van der Plas (directeur Allard Pierson), Gerard Nijsten (directeur Bibliotheek UvA/HvA), Ditmer Weertman (collectiesecretaris Allard Pierson en conservator moderne muziek).