22 April

Gearchiveerd: Afgelast: Via Appia Walk & Talk: Tijdreis langs artistieke standpunten van kunstenaars door de tijd heen

Tickets
  • Datum 22 april
  • Tijd 14:00 - 15:00

De Via Appia Walk & Talk van 22 april gaat over artistieke standpunten van kunstenaars door de tijd heen. Deze week maken we ook een oversteek naar kunstenaarssocieteit Arti et Amicitiae. De lezing wordt gegeven door Krien Clevis. Een los ticket kost 10 euro, met een Museumkaart mag je de reeks gratis bezoeken. Voor 50 euro koop je een passe-partout voor alle lezingen.

De Walks & Talks horen bij de tentoonstelling Via Appia: Revisited van Krien Clevis.  Deskundigen nemen je mee in steeds andere lagen van het historische landschap met de blik van eigentijdse personages. Ervaar de visie van de Romeinse dichter Horatius op zijn tijdgenoten, zelfverheerlijking door Romeinse keizers, de vroegchristelijke kant van de Via Appia, bewondering voor de Oudheid vanaf de late middeleeuwen, romantische reconstructies, verheerlijking van het nationaal verleden door de fascist Mussolini en de bezorgdheid van de eerste natuurbeschermers in de 20ste eeuw.

Krien Clevis is beeldend kunstenaar/curator/onderzoeker (www.krienclevis.com). In haar proefschrift LOCVS (2013) deed zij onderzoek naar de notie en kwaliteit van ‘plaats’ en confronteerde dit artistiek onderzoek met onder andere archeologische debatten over plaats. Haar onderzoek combineert historische/archeologische, artistieke en persoonlijke exploraties van locaties met als doel om aan de opgediepte gelaagde betekenis van plaatsen, een nieuwe, artistieke betekenis toe te voegen. In Rome deed zij onderzoek naar historische standpunten van architecten, archeologen, fotografen en kunstenaars op mijl V en VI van de Via Appia Antica (2014-2019). Tevens werkt zij als curator aan het interdisciplinair onderzoekproject Exploded View, waarbij kunstenaars in samenwerking met weten-schappers, stakeholders en andere betrokkenen gezamenlijk te werk gaan aan de Via Appia. De resultaten hiervan worden vanaf 23 april 2020 getoond in Arti et Amicitiae in Amsterdam (https://www.explodedview.net ). Clevis is als geaffilieerd onderzoeker verbonden aan het Interfacultaire Research Instituut CLUE+/VU en doceert Artistic Research aan de Kunstacademie Maastricht.

Tickets
  • Datum 22 april
  • Tijd 14:00 - 15:00