27 Augustus

Gearchiveerd: Summer School History of the Book: Oude kaarten: mooi, maar onbetrouwbaar

  • Datum 27 augustus
  • Tijd 14:00 - 15:00
  • Prijs nvt

Let op: Deze workshop zit inmiddels vol.  Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle evenementen in het Allard Pierson.

Oude kaarten zijn vaak prachtige documenten, maar zijn ze wel betrouwbaar? Als de informatie op een oude kaart betrouwbaar en nauwkeurig is, dan kan ze worden gebruikt als informatiebron voor historisch, landschapskundig, bouwhistorisch en archeologisch onderzoek. Voor velen is de betrouwbaarheid van een oude kaart dan ook een belangrijk aandachtspunt. Vaak wordt overigens gedacht dat kaarten in de loop der tijden steeds nauwkeuriger, en dus betrouwbaarder zijn geworden. Uitgangspunt van deze digitale workshop is dat het echter weinig zin heeft om ‘de betrouwbaarheid’ van een oude kaart te bepalen; een kaart kan immers op diverse vlakken meer of minder betrouwbaar of nauwkeurig zijn. Dat zal samen met de deelnemers worden geïllustreerd en getest aan de hand van enkele concrete casussen.

Docent: Bram Vannieuwenhuyze
Bram Vannieuwenhuyze studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent en verdedigde er in 2008 een proefschrift over het ontstaan en de ruimtelijke ontwikkeling van het middeleeuwse Brussel. Sinds 1 september 2015 is hij aangesteld als bijzonder hoogleraar historische cartografie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast werkt hij als zelfstandig onderzoeker en gids voor Caldenberga.

Summer School History of the Book 2020
Dit jaar vindt de jaarlijkse Summer School History of the book niet plaats aan de Oude Turfmarkt, maar online. Verspreid over twee weken zijn er zes online workshops. Om je te verzekeren van een plek, kun je reserveren via de ticketknop.

  • Datum 27 augustus
  • Tijd 14:00 - 15:00
  • Prijs nvt

21 Aug

Workshop

Summer School History of the Book: Onderkruipsels

28 Aug

Online

Summer School History of the Book: De Surinaamse Bibliotheek