19 Augustus

Gearchiveerd: Summer School History of the Book: Bibliotheken in de Klassieke Oudheid

  • Datum 19 augustus
  • Tijd 14:00 - 15:00
  • Prijs gratis

Let op: Deze workshop zit inmiddels vol. 

De oude Grieken en Romeinen schreven niet alleen boeken, ze lazen ze ook en ze verzamelden ze. Net als in onze tijd kenden ze boekhandels, uitgevers en bibliotheken. De letterlijke betekenis van biblio-theke is kast of opbergplaats voor boeken. Aan de hand van archeologische vondsten weten we hoe boekenkasten er in de oudheid uitzagen. In de zesde eeuw voor Christus zouden er al bibliotheken in Athene en Samos hebben gestaan. Een beroemde bibliotheek is die van Alexandrië in Egypte die in 290 voor Christus door koning Ptolemaeus I werd gesticht. In de antieke bibliotheken werden de papyrusrollen in kasten bewaard die tegen de muur of in nissen stonden. Uit de Romeinse tijd kennen we boekenkasten die afgesloten werden met deuren.

De openbare bibliotheken waren vaak ook bedoeld als studiecentrum met een leeszaal in het midden; de boeken werden meestal niet uitgeleend. Voor de welgestelde Romein gold boekenbezit als vanzelfsprekend. Een mooi voorbeeld van een privébibliotheek is gevonden in de Villa dei Papyri in Herculaneum.
Er werd ook gehandeld in boeken en er waren boekwinkels en uitgevers. Net als tegenwoordig hadden schrijvers te maken met zaken als verspreiding en populariteit. Je kwam gemakkelijk aan een uitgever als je bekend was. Er werd reclame gemaakt door voor te dragen uit eigen werk.

In deze workshop neemt Geralda Helle-Jurriaans je mee naar een aantal belangrijke bibliotheken van de oudheid: vroege bibliotheken zoals die in Athene en Samos, beroemde bibliotheken zoals die van Alexandrië, en privébibliotheken zoals die in de villa dei Papyri in Herculaneum.

Docent: Geralda Helle-Jurriaans

Summer School History of the Book 2020
Dit jaar vindt de jaarlijkse Summer School History of the book niet plaats aan de Oude Turfmarkt, maar online. Verspreid over twee weken zijn er zes gratis online workshops. Om je te verzekeren van een plek, kun je reserveren via de ticketknop.

  • Datum 19 augustus
  • Tijd 14:00 - 15:00
  • Prijs gratis

17 Aug

Workshop

Summer School History of the Book: De literaire overlevering van klassieke werken uit de oudheid

21 Aug

Workshop

Summer School History of the Book: Onderkruipsels

27 Aug

Workshop

Summer School History of the Book: Oude kaarten: mooi, maar onbetrouwbaar