12 December

Rode Surinamer

Aanmelden
  • Datum 12 december
  • Tijd 12:30 - 15:30
  • Prijs Aanmelden

In 2022 werd aan het Allard Pierson 93 nummers van het Surinaamse socialistische weekblad de “Rode Surinamer” (1970-1980) geschonken door Rita Rahman en Joyce Rahman. Het politieke weekblad geeft in verhalen, foto’s en tekeningen een uniek beeld van politieke ontwikkelingen rondom de onafhankelijkheid van Suriname. De collectie is gecatalogiseerd en op verzoek van de schenkers gedigitaliseerd, en raadpleging van de collectie is nu fysiek mogelijk in het Allard Pierson. Op 12 December 2024 staan we hier samen met de makers bij stil. Zij praten over de turbulente periode waarin de Rode Surinamer werd uitgegeven, delen hun ervaringen en blikken vooruit op de toekomst van een leven met een koloniale erfenis.

Programma
12:30: Inloop
13:00: Introductie schenking door Isabelle Best (Junior Conservator Surinamica)
Inhoudelijk programma
Filmvertoning fragment uit Vrouwen van Suriname: Oema Foe Sranan (1978)
Lezing over de opkomst en ondergang van de “nieuwe politiek” door Rita Rahman.
Pauze
Panelgesprek gemodereerd door Jules Rijssen (Imagine IC)
Panelleden: Hugo Fernandes Mendes, Noraly Beyer, Lachman Soedama, Rita Rahman.
14:45: Borrel

Sprekers: 

Rita Rahman

Rita Rahman is doctorandus in Antropologie en Niet-Westerse Sociologie, met een focus op ontwikkelingseconomie, en heeft een lange carrière als expert in ontwikkelingssamenwerking en internationale diplomatie opgebouwd. Ze schreef verhalen voor het socialistische weekblad De Rode Surinamer, en werkte voor de Wereldraad van Kerken en de Nederlandse diplomatieke dienst. Hier zette ze zich in voor internationale samenwerking in landen zoals Bangladesh, Tunesië, en Zuid Afrika. Naast haar professionele werk heeft ze vijftien boeken gepubliceerd (fictie en non-fictie) en is ze actief in het streven naar gerechtigheid voor de slachtoffers van de Decembermoorden in Suriname. In 2022 schonk zij samen met Joyce Rahman 93 nummers van De Rode Surinamer aan het Allard Pierson.

Hugo Fernandes Mendes

Hugo Fernandes Mendes is jurist en gepromoveerd in Leiden. Hij was universitair hoofddocent in Leiden, vervulde directiefuncties in Den Haag en de gemeente Amsterdam. Ook is hij rechter-PLV geweest in Rotterdam. Hij is onder meer lid van de Migratieraad en de Commissie Werkelijke Schade in het kader van de Toeslagendossier.

Lachman Soedama

Lachman Soedamah is advocaat. Na zijn studies aan de Universiteit van Suriname en de Universiteit van Amsterdam, zette hij zich in voor kwetsbare groepen en Surinaamse belangen. Daarnaast streed hij voor inclusie en rechtvaardigheid. Hij werd een voorvechter van gelijkheid en maatschappelijk betrokkenheid. In 2014 promoveerde hij op grensgeschillen tussen Suriname en zijn buurlanden aan de Open Universiteit.

Noraly Beyer

Noraly Beyer, geboren op Curaçao uit Surinaamse ouders. Journalist, presentator, dagvoorzitter, columnist. Ze werkte van 1983 tot 2009 in Hilversum bij het NOS Journaal en Radio Nederland Wereldomroep.

Moderatie

Jules Rijssen

Jules Rijssen is andragoog, erfgoedprofessional en onderzoeker bij NL-lab. Hij is gespecialiseerd in slavernijgeschiedenis, koloniale geschiedenis en expert in de Surinaamse taal Sranantogo en network collector bij Imagine IC.

Tijdens dit evenement worden fotos en video-opnamen gemaakt. Als je liever niet in beeld wilt komen, laat het gerust weten. Wij houden hier rekening mee bij de montage van het materiaal.

Aanmelden
  • Datum 12 december
  • Tijd 12:30 - 15:30
  • Prijs Aanmelden