16 April

Een bezoek aan Troje – digitale rondleiding

Dit evenement is inmiddels volgeboekt
  • Datum 16 april
  • Tijd 16:30 - 17:30

Het is momenteel niet zo makkelijk om een trip te maken naar verre oorden. In deze digitale rondleiding waan je je toch even in het buitenland en wordt je door Dr. Gert Jan van Wijngaarden (Universitair hoofddocent – ACASA/ Universiteit van Amsterdam) meegenomen door de opgravingen in Troje. Deze rondleiding is een meer inclusievere benadering van de archeologie van Troje en belicht de lokale bevolking die een grote rol speelden in de opgraving.

Troje is één van de meest bekende archeologische plaatsen in het Middellandse zeegebied. Sinds 1864 zijn er systematische opgravingen gedaan, waarbij een monumentale citadel is blootgelegd, met resten uit een lange periode van ca. 3000 vóór tot 500 na Christus. Aan deze opgravingen hebben vele honderden mannen en vrouwen uit het gebied rondom Troje (Turkije) meegewerkt.

Wetenschappers en studenten Archeologie van de Universiteit van Amsterdam doen sinds enkele jaren opgravingen in Troje. Het team richt zich specifiek op ‘de archeologie van de archeologie’: men onderzoekt de opgravingsmethoden en overblijfselen van archeologen die ter plekke hebben gewerkt. Op basis van drone foto’s die zijn gemaakt in 2019 is er een 3D model van de vindplaats samengesteld. Tijdens deze rondleiding door dit digitale model, zal Dr. Gert Jan van Wijngaarden speciale aandacht hebben voor de vele lokale medewerkers die Troje hebben opgegraven.

Aanmelden voor dit online evenement

De digitale rondleiding wordt mogelijk gemaakt door het 4D Research Lab (Universiteit van Amsterdam)
Max. 20 deelnemers per rondleiding

Dit evenement is inmiddels volgeboekt
  • Datum 16 april
  • Tijd 16:30 - 17:30