29 Maart

De oudheid door de ogen van vrouwen – Spui25 lezing

Aanmelden
  • Datum 29 maart
  • Tijd 17:00 - 18:30

‘Revolutie’ luidt het thema van de Week van de Klassieken dit jaar. Tijdens deze avond over de oudheid door de ogen van vrouwen gaan Jacqueline Klooster, Patricia Kret en Lien Foubert in gesprek met Diederik Burgersdijk over de nieuwe stroming romans over de Klassieke Oudheid waarin de rol van de vrouw wordt belicht. Hoe werd de vrouw in de klassieke werken en het museum neergezet, en wat voor veranderingen kunnen we momenteel waarnemen? Wat voor perspectieven biedt dit voor de toekomst?

De roep om een meer diverse benadering van de oudheid klinkt steeds luider. Er vinden momenteel in onderzoek en kunsten weliswaar kleine revoluties plaats op dit gebied, maar een grote doorbraak moet nog komen. In een oudheid die gedomineerd wordt door belangrijke magistraten, oorlogen en politieke omwentelingen, wordt de positie van de vrouw en het vrouwelijk perspectief echter wel steeds zichtbaarder: niet alleen is er meer interesse voor de vrouwen van toen, ook verandert ons idee over wie ze waren en wat ze deden. In dit programma, gemodereerd door Diederik Burgersdijk, geeft Jacqueline Klooster een analyse van de enorme hausse aan mythologische hervertellingen in romanvorm vanuit een vrouwelijk perspectief. Patricia Kret vertelt over haar onderzoek naar antieke vrouwen en magie, en hun terugkeer in de sociale media en popcultuur. Lien Foubert bespreekt de mogelijkheden van vrouwen om te reizen in het Romeinse Rijk en hoe dit hun reputatie – toen en nu – heeft bepaald.

Locatie: Spui25, Amsterdam

Over de sprekers

Patricia Kret is promovendus aan de Universiteit Leiden en doet onderzoek naar het gebruik van Romeinse en vroegchristelijke amuletten.

Jacqueline Klooster is universitair docent Griekse Talen en Culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lien Foubert is universitair docent Oude Geschiedenis aan de Radboud Universiteit.

Diederik Burgersdijk (moderator) doceert Latijn en Oude Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij is als gastonderzoeker verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, en aan het Radboud Institute for Culture and History (RICH) te Nijmegen.

 

Aanmelden
  • Datum 29 maart
  • Tijd 17:00 - 18:30