14 Oktober

De godin in elke God

Aanmelden
  • Datum 14 oktober
  • Tijd 13:00 - 14:00
  • Prijs €7,50

De Art Nouveau staat bekend om de idealisering van de vrouw. Maar de verbeelding van dit ideaalbeeld was ambivalent: vrouwen werden op een voetstuk geplaatst, maar ook hun nieuwe maatschappelijke en meer onafhankelijke rollen werden in beeld gebracht. In deze lezing doet Kaouthar Darmoni, geïnspireerd op het vrouwbeeld van de Art Nouveau, een vurig pleidooi aan mannen om hun vrouwelijke kwaliteiten te omarmen.

Kaouthar Darmoni, directeur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, ziet een parallel met de verbeelding van de vrouw toen, en de verbeelding van de man in de huidige westerse popcultuur. Wat we verstaan onder mannelijkheid is al jaren in verschuiving. De coronacrisis legde dit nog eens onder een vergrootglas. We zien in de populaire cultuur zowel een bestendiging van traditionele beelden van mannelijkheid, maar ook van nieuwe maatschappelijke rollen waarin mannen hun zorgzaamheid, kwetsbaarheid en schoonheid mogen omarmen.

Hoe staat het anno 2021 eigenlijk met het mannelijke ideaalbeeld? In hoeverre is sprake van een ‘crisis van mannelijkheid’? En welke kansen zijn er? De lezing wordt afgesloten met een korte dansoefening om ieders innerlijke Godin te bevrijden.

Dr. Kaouthar Darmoni is directeur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Ze is genderwetenschapper en werkte als assistent professor bij Gender en Media studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft Noord-Afrikaanse roots (is geboren en getogen in Tunesië), studeerde genderstudies aan de Sorbonne in Parijs en promoveerde magna cum laude aan de Universiteit van Lyon. Met het door haar opgerichte Feminine Capital & Goddess Dance coacht ze vrouwen over de hele wereld in het ontwikkelen van hun leiderschap.

Aanmelden
  • Datum 14 oktober
  • Tijd 13:00 - 14:00
  • Prijs €7,50