18 Oktober - 8 Maart

Bes, kleine god in het Oude Egypte

  • Datum 18 oktober - 8 maart
  • Prijs Zie: Bezoek

Van ca. 2450 v.Chr. tot in de Romeinse periode (ca. 300 n. Chr.) was Bes in Egypte de god van iedereen. Van jong tot oud en van arm tot rijk, net als wij hadden de mensen toen zorgen en angsten waarvoor ze soms wat hulp konden gebruiken. Ook als het om de vrolijke kant van het leven ging werd allemansvriend Bes aangeroepen en vereerd. Hij was goed voor de vruchtbaarheid en verhoogde de feestvreugde bij bijzondere gelegenheden. Ondanks zijn enorme populariteit toen, horen we nu niet veel meer over Bes. Wat bleef er over van de Bes-verering toen het Egyptische rijk overging in het Romeinse Rijk? Heeft onze tuinkabouter nog iets te maken met deze figuur? En wat is de link tussen Bes en het eiland Ibiza?

Bes, kleine god in het Oude Egypte is een vrolijke en toegankelijke tentoonstelling die het dagelijks leven in het Oude Egypte dichterbij brengt. De objecten in de tentoonstelling weerspiegelen de functie van Bes als god voor gewone mensen; het merendeel is terracotta. Maar er zijn ook veel amuletten van faience en enkele zijn gemaakt van kostbare steensoorten.  De vroegste voorwerpen waarop Bes-achtige wezens staan afgebeeld, zijn meer dan vierduizend jaar oud, de jongste voorwerpen stammen uit de derde eeuw van onze jaartelling, toen Bes populair was in Romeins Egypte. Een van de hoogtepunten in deze tentoonstelling is een bijzondere verzameling archeologische vondsten van een opgraving in Soedan, dat ook tot het Oude Egypte behoorde. Van de ooit metershoge Bes-pilaren die toegang gaven tot een tempel resten nu slechts brokstukken en een negentiende-eeuwse illustratie.

Kerstvakantie:

– Op 21, 22 , 24, 29 en 31 december en 2, 3, 4 en 5 januari zijn er om 13.30 uur en 14.30 uur gratis rondleidingen door de tentoonstelling.
– Op 27 en 29 december en 3 en 5 januari kunnen kinderen een Bes-amulet of Bes-verentooi knutselen.
– Op 3 januari is er een groot Bes-kinderfeest om de kerstvakantie af te sluiten.

Kijk voor meer informatie over deze evenementen in de Agenda.

 

Meer informatie

 

  • Datum 18 oktober - 8 maart
  • Prijs Zie: Bezoek