Via Appia revisited

Tentoonstelling, walks & talks

Via Appia Revisited. Tijdreizen over de Eeuwige Snelweg  is een tijdreis langs de beroemde antieke snelweg die van Rome naar Brindisi liep. Kunstenaar en onderzoeker Krien Clevis heeft de 2000-jarige biografie van twee mijl Via Appia artistiek vertaald naar een installatie in de statige museumgang op de hoofdverdieping van het Allard Pierson. Aanvullend is er gedurende de tentoonstelling iedere week een Via Appia Walk & Talk, een lezing met rondleiding over een periode uit de geschiedenis van de ‘eeuwige snelweg’.

Via Appia Antica

De Via Appia was een van de vier ‘snelwegen’ van de Romeinen, die liep van de hoofdstad Rome tot Brindisi in het zuidoosten. In de loop van de tijd hebben talloze archeologen, historici, architecten, kunstenaars en fotografen de antieke monumenten langs de Via Appia revisited. Dankzij hun interpretaties, steeds vanuit andere beweegredenen en perspectieven, beschikken we over een rijke, gelaagde verbeeldingsgeschiedenis van de Via Appia Antica.

De weg loopt door in het Allard Pierson

Gastcurator en kunstenaar Krien Clevis trad in de voetsporen van de beeldmakers uit het verleden. Tijdens haar onderzoek op de mijlen V en VI van de weg reconstrueerde zij hun standpunten ter plaatse, als uitgangspunt voor nieuwe foto- en filmopnamen. Samen met de historische weergaven vormen die de basis van de tentoonstelling Via Appia Revisited in het Allard Pierson, waar de 2000-jarige biografie van 2 mijl artistiek is vertaald naar 20 meter museumgang.

Via Appia Revisited is daarmee het resultaat van jarenlang fotografisch veldonderzoek door Krien Clevis in samenwerking met diverse archeologen en data-specialisten (w.o. Maurice de Kleijn en Rens de Hond). Haar 2D-filmprojecties vormen de basis voor 3D-omgevingen, ontwikkeld door een team van 3D-ontwerpers (Moobels) met behulp van dronefotogrammetrie. De vloerplattegrond brengt monumenten en standpunten op dit wegtraject in kaart. Hiervoor zijn de resultaten van wetenschappelijk onderzoek door de Radboud Universiteit en Vrije Universiteit ingezet. Van verschillende monumenten en fysieke standpunten zijn 3D-prints te zien. Elke historische beeldvorming van deze antieke weg berust op interpretatie, bepaald door de eeuw waarin de maker leefde. Via interactieve toepassingen regisseren bezoekers bij een vijftal monumenten hun eigen tijdreis vanuit het heden, in het besef dat ook zij op de tijdlijn staan – een momentum in een continuüm.

Walks & Talks

20 februari Caroline Nevejan hoogleraar Designing Urban Experience, Amsterdam Institute for Social Science Research (Universiteit van Amsterdam)
Opening-walk: de Via Appia Antica in hedendaagse urbane en artistieke context.

26 februari Stephan Mols / Christel Veen ‒ universitair hoofddocent / docent Klassieke Archeologie Radboud Universiteit Nijmegen, leiding onderzoeksproject Mapping the Via Appia.
Mijl V en VI: Nederlands onderzoek op een belangrijk segment van van de Via Appia Antica.

4 maart Fik Meijer classicus, emeritus-hoogleraar Oude Geschiedenis Universiteit van Amsterdam
De opkomst en hoogtijdagen van de Romeinen volgens Horatius.

11 maart Eric Moormannhoogleraar Klassieke Archeologie Radboud Universiteit Nijmegen
De eerste reconstructies en de romantische tijd (1750-1850): van Piranesi tot Winckelmann.

18 maart Rens Tacomauniversitair docent Oude geschiedenis Universiteit Leiden
Epigrafische zelfrepresentatie in de Romeinse keizertijd.

25 maart Nathalie de Haan universitair docent Oude geschiedenis Radboud Universiteit Nijmegen
Mussolini en de visie van het fascistisch Italië op de Via Appia Antica.

1 april Maurice de Kleijn / Rens de Hond geospatiaal archeoloog (PhD), onderzoeker Vrije Universiteit Amsterdam / promovendus-archeoloog, 3D-specialist Radboud Universiteit Nijmegen en Vrije Universiteit Amsterdam
Virtuele 3D-reconstructies van grafmonumenten langs de Via Appia.

8 april  Wim Hupperetzdirecteur Allard Pierson
Op de geboortedag van Allard Pierson, de eerste hoogleraar kunstgeschiedenis aan de UvA, spreekt directeur Wim Hupperetz over Piersons visie op het Romeins erfgoed.

15 april David Rijserbijzonder hoogleraar Recepties van de Klassieke Oudheid Rijksuniversiteit Groningen      
Rome als één grote ruïne. De middeleeuwen, renaissance en vroegmoderne tijd van Rome.

22 april Krien Cleviskunstenaar-onderzoeker (PhD), curator
Tijdreis langs artistieke standpunten van kunstenaars door de tijd heen. Met oversteek naar Arti et Amicitiae voor een preview van de tentoonstelling Exploded View.

6 mei Krien Clevis en deelnemers Exploded View
Introductie op research en werk van de kunstenaars, met korte presentaties in Arti et Amicitiae.

13 mei Miriam Sentlerbeeldend kunstenaar, deelnemer Exploded View
Nieuwe artistieke visies op de Via Appia Antica. Met oversteek naar Arti et Amicitiae.

20 mei Gert-Jan Burgers / Caterina Rossetti hoogleraar Art, Culture, History and Antiquity Vrije Universiteit, directeur CLUE+ / archeoloog Parco Regionale dell’Appia Antica
Van eerste bescherming (Antonio Cederna) tot volwaardig park. Mijlpalen in de geschiedenis en hedendaagse realiteit.

27 mei Sible de Blaauwemeritus-hoogleraar Vroegchristelijke kunst en architectuur Radboud Universiteit Nijmegen
De christelijke Via Appia: catacomben van christenen uit de late Oudheid en vroegchristelijke tijd.