15.04.2021 Nieuws

Conservator Egypte Willem van Haarlem met pensioen

Na meer dan vijfenveertig jaar bij het Allard Pierson gaat conservator Egypte Willem van Haarlem per 18 april met pensioen. Willem van Haarlem werkte sinds 1975 in verschillende hoedanigheden bij het Allard Pierson, toen nog Allard Pierson Museum. Hij wordt opgevolgd door Ben van den Bercken.

Een van de laatste projecten van Willem van Haarlem bij het Allard Pierson was de inrichting van het Egyptekabinet, onderdeel van de presentatie Van Nijl tot Amstel. Deze vernieuwde collectiepresentatie in het Allard Pierson werd geopend in september 2020. Het kabinet bestaat uit de presentaties Tempels & Goden en Reis door de Onderwereld en vertelt respectievelijk het verhaal over het functioneren van Egyptische tempels en hoe de Egyptenaren omgingen met het leven na de dood.

Veldwerk in Egypte

Tijdens zijn loopbaan heeft Willem van Haarlem zich naast zijn werk als conservator veelvuldig beziggehouden met veldwerk in Egypte. Gedurende zijn hele heeft hij op verschillende plekken in Egypte aan opgravingen deelgenomen, waaronder in Tell ed-Dab’a, Qantir/Piramesse en Tell Ibrahim Awad, bij de laatste als opgravingsleider. Van 1999 tot 2003 combineerde hij het veldwerk en zijn werk bij het Allard Pierson met een functie als adjunct-directeur op het Nederlands-Vlaams Instituut in Cairo.

Naast de opgraving te Tell Ibrahim heeft hij ook gewerkt aan tentoonstellingen en onderzoeksprojecten in het Allard Pierson. De tentoonstellingen die hij (mede) samenstelde, zijn Egypte-Eender en Anders (1984), Goden langs de Nijl (1988), Kopten-Christelijke Cultuur in Egypte (1998), Brons-Goed Gegoten (2007), Doden voor de Rechter – Reis door het Egyptische Dodenrijk (2009), Verboden Toegang – Geheimen van Egyptische Tempels (2011), Eeuwig Egypte Experience (2013-2014) en Ontmoetingen met de Oriënt (2016).

Onderzoeksprojecten zoals Het Petrie Pespectief en The Bissing Link hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het beter in kaart brengen van de achtergrond van een groot deel van de Egyptecollectie van het Allard Pierson. In 2014 promoveerde hij op rituele tempeldeposities waarbij de vondsten te Tell Ibrahim Awad het uitgangspunt vormden.

Opvolging

Willem van Haarlem wordt opgevolgd door Ben van den Bercken (1984), die het afgelopen jaar al werkzaam was als junior-conservator Egypte. Dit was in het kader van de Erfgoed Talent Beurs van het Mondriaan Fonds. Eerder werkte Ben van den Bercken als assistent-conservator in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Publicatie

Ter gelegenheid van het afscheid van Willem is er een publicatie gemaakt bij Sidestone Press: Egyptian Delta Archaeology: Short studies in honour of Willem van Haarlem. Deze publicatie verschijnt in september. Pre-orders kunnen nu geplaatst worden. Het boek is vanaf de publicatiedatum ook te koop in onze museumwinkel.