Amsterdam, creatieve stad 1600-1900

Manuscripten en brieven van Spinoza, Vondel en Multatuli, verbluffend gedetailleerde prenten, eeuwenoude atlassen en kookboeken...

Wat is een creatieve stad? Op die vraag bestaat geen eenduidig antwoord. Maar dat Amsterdam door de eeuwen heen een creatieve stad was en bleef, staat wel vast. Sinds jaar en dag trekken creatieve talenten van heinde en verre hier naartoe. Steden worden gemaakt door hun bewoners. Hoe kwamen zij in Amsterdam terecht? Wat bracht hen hier? En wat droegen zij bij aan de cultuur en creativiteit?

In drie zalen en tijdvakken presenteert het Allard Pierson een overzicht van de Amsterdamse cultuurgeschiedenis. We beginnen met de 17de eeuw waarin Amsterdam de rijkste stad van Europa wordt. In de 18de eeuw kijken we naar het stedelijke culturele leven. In de 19de eeuw zien we hoe de stad zichzelf opnieuw uitvindt – met succes.

Amsterdam Creatieve Stad is een caleidoscopische tentoonstelling die voortdurend in beweging is. Drie keer per jaar komen nieuwe verhalen aan bod. Zo zie je hier steeds weer nieuwe creaties van bekende én onbekende Amsterdammers.

Sonnet van P.C. Hooft