Voor en met kinderen

Nu te zien: Bes!

Bes, kleine god in het Oude Egypte

Het Allard Pierson presenteert een familietentoonstelling over de grappige beschermgod Bes.

Van ca. 2450 v.Chr. tot in de Romeinse periode (ca. 300 n. Chr.) was Bes in Egypte de god van iedereen. Van jong tot oud en van arm tot rijk, net als wij hadden de mensen toen zorgen en angsten waarvoor ze soms wat hulp konden gebruiken. Ook als het om de vrolijke kant van het leven ging werd allemansvriend Bes aangeroepen en vereerd.

Voor kinderen is een speciale audiotour gemaakt en een speurblad. Lees hier meer over Bes.

De kleine Egyptische god Bes

Speurkaart verover je eigen Romeinse Rijk (6-12 jaar)

Wil je net zo’n groot rijk als de Romeinen? Dat kan. Door opdrachten te maken, verover je landen die je mag inkleuren op de kaart. Bepaal zelf de grenzen, maar let wel goed op de omliggende landen.

Volg één van de routes en doe een aantal bonusopdrachten. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. De echte gamefanaten kunnen er een spel van maken door de puntentelling in te vullen. Hoe meer opdrachten je maakt, des te groter je rijk en des te meer punten je kunt verdienen.

De speurroute biedt verschillende routes over onze afdeling Van Rome naar Romeins en geeft een speciale archeologie-toolkit te leen om de opdrachten te volbrengen. De kaart is gratis verkrijgbaar bij de balie.

Familieroute langs hoogtepunten uit de collectie (7+)

Met deze plattegrond volg je een route langs vijftien hoogtepunten uit de collecties van de Grieken tot aan de Romeinen.

De route is voor kinderen vanaf 7 jaar, maar voor volwassenen die de collectie willen leren kennen is dit ook een heel geschikte route om te volgen.

Door de route te volgen ontdek je vijftien verschillende objecten uit het museum, en kom je erachter waarom deze objecten zo bijzonder zijn. Voor de speurders is er op de plattegrond een speurblad met raadsels toegevoegd, waarvan de antwoorden op de achterzijde te vinden zijn. De route is gratis en op te halen bij de museumbalie.

ArcheoHotspot (4+)

Onze ArcheoHotspot is vanaf 23 september tijdelijk gesloten. Naar verwachting is de ArcheoHotspot vanaf 18 oktober weer te bezoeken op een gloednieuwe locatie in het Allard Pierson!

Samen met onze vrijwillige archeologen ga je op zoek naar verhalen uit het verleden. Help ze met het sorteren van materiaalresten uit beerputten, waar mensen hun afval achterlieten, en ontdek wat Amsterdammers zoal aten in de zeventiende eeuw. Of ben je nieuwsgierig naar hoe borden, pannen en drinkbekers er vroeger uitzagen? Wij hebben een heleboel materiaal in scherven dat bij elkaar gezocht moet worden. Wie weet vind jij de delen van een oud bord of drinkkannetje wel bij elkaar, en help je archeologisch onderzoek écht verder. Bij de ArcheoHotspot houd je het verre verleden in je handen!

ArcheoHotspot

MuseumJeugdUniversiteit (8-12 jaar)

De MuseumJeugdUniversiteit is voor nieuwsgierige kinderen die antwoorden willen op al hun (gekke) vragen.

In het Allard Pierson draait de MuseumJeugdUniversiteit dit najaar helemaal om de Egyptische god Bes. In vier colleges vertellen verschillende experts je alles over deze grappige kleine god die dol was op dansen en muziek, en die hielp als je bang was in het donker. Je gaat de tentoonstelling over Bes bekijken en leert hoe de oude Egyptenaren dansten, en wat ze deden als ze ziek waren.

MuseumJeugdUniversiteit