Summer School: Een Parijse soirée culinaire met Pablo Picasso en Gertrude Stein én het kookboek van Alice B. Toklas

Donderdag 29 augustus

IJsbrand van Dijk en Diana Kostman geven een inleiding in het bruisende culturele en culinaire Parijs van de vroeg twintigste eeuw waar de Amerikaanse schrijfster en verzamelaar Gertrude Stein de ongekroonde koningin van de avantgardistische kringen was. Ernest Hemingway, Scott Fitzgerald en Henri Matisse behoorden tot haar vriendenkring en waren regelmatig te gast op haar beroemde soirées. De belangrijkste gast was, zonder twijfel, Pablo Picasso die mede door de steun van Gertrude en haar broer Leo zou uitgroeien tot de beroemdste kunstenaar van de eeuw. Tijdens de soirées zwaaide Gertrudes levenspartner Alice B. Toklas de scepter in de keuken en betoverde de gasten met haar onvolprezen Frans-Amerikaanse kookkunst. Circa 300 10 / 15 recepten werden verzameld en in 1954 gepubliceerd in The Alice B. Toklas Cookbook. Een verrassend kookboek dat niet alleen bekendheid geniet door de niet alledaagse recepten, maar ook vanwege de smakelijke anekdotes over de artistieke diners en de vele opmerkelijke belevenissen met Gertrude.

Na de pauze zal de cursisten gevraagd worden een kort culinair-literair verhaal te schrijven over zijn of haar eigen belevenissen met het thema dineren. Ter inspiratie zullen voorafgaand aan de workshop enkele hoofdstukken uit het kookboek van Alice maar ook andere bekende literaire kookboekschrijvers, onder wie Elisabeth David, digitaal worden verstuurd.

Datum 29 augustus
Tijd 13.30 - 16.30
Docent IJsbrand van Dijk en Diana Kostman
Locatie Nina van Leerzaal, Allard Pierson, Oude Turfmarkt 127-129
Prijs 50 euro

Meld je aan voor deze workshop